Rabu, 2 Januari 2013

RESEPI TRIFLE PUDING

skun ni aku dah ada satu puding yg sgt aku suka n mjdi fevret aku...dulu mmg nak belajar buat trifle puding ni..tp ckp mulut je xnah nak buat..kalo korg tgk trifle puding ni mcm2 warna ada..menarik kan..tu yg buat aku suka nak try buat trifle ni...

kebetulan my fren geng hot mama nureen ada buat trifle puding ni time potluck ritu...aku try rs..perghhh mmg sedap..ape lagi terus mtk resepi.hehehe

buat trifle puding ni time besday arwen ritu..1st time buat mmg menjadi..alah sng sgt buatnya pun semudah ABC hahaha


kaler jelly rasperi ni sgtlah cantek kan...sedap pulak hehe


layer by layer..bwh skali kek gulung..then kastad then jelly


setelah dipotong...see ni lau mkn sejuk2 lgggggggggg sedap ok
 

tgk tu kek gulung tu warna warni kan...cantek x trifle aii haha

RESEPI TRIFLE PUDING
copy dr blog nureen


bahan2nya :
1 tin susu cair
5 sudu besar gula putih
2 sudu besar gula perang
4 sudu besar tepung kastard (dibancuh dgn 1/2 gelas air)
1 kotak jelly nona rasberry/strawberry
cake gulung strawberry

cara2nya : 
1. potong cake gulung tue & susun dlm bekas
2. campurkan susu cair + tepung kastard + gula putih & perang,
kacau sehingga sebati & tapiskan
3. masak dengan api yg perlahan sehingga pekat
4. masukkan kedlm bekas yg telah disusun ngan cake tadi
5. potong buah kiwi & susun di atas adunan kastard
6. masak jelly nona ikut arahan di belakang kotak
7. curahkan ke atas adunan tadi
8. boleh tambah buah laici atau buahan2 campuran ikut citarasa sndiri
 
 
pengemar puding wajib cuba buat ok sng sgt hehe

10 ulasan:

  1. Menarik...dok nk buat tp x jadi2lg..resepi kwn hb aku ks..ekekke..:-)

    BalasPadam
  2. wah2 ... x sangka ko pandai buat dik ekkeke

    sedappp nie !
    bak mai sepiring !

    ps : TQ dikk .. muah !

    BalasPadam
  3. EL nak sikit trifle puding tu.. ;)

    BalasPadam
  4. Kak manis sgt tak? Kalau kurangkan gula ok tak? Sy tak suka manis manis sgt

    BalasPadam
  5. wow best nyer...nak cubaler nie.....

    BalasPadam
  6. hehehe..
    el masa potluck tu aku try ubah cikit recipinya..
    susu cair tu aku campuq cikit ngan susu kotak dutch lady tue.. hehehe
    aku tgk recipi kat cini

    http://dapur-mamasya.blogspot.com/2011/06/puding-trifle-2_30.html

    yg choc crepe pon aku tgk c2

    http://dapur-mamasya.blogspot.com/2012/11/crepe-duriantaklahcrepe-coklat.html

    BalasPadam
  7. nyue pon suka buat puding ni..coz senang n simple..eheheheh

    BalasPadam