Khamis, 13 Disember 2012

RESEPI AISKRIM HOMEMADE




1st of all nak ucapkan terima kasih byk2 pd kak alona yg sudi share resepi aiskrim homemade kt blog beliau


Kami geng2 hot mama berlumba2 nak wat aiskrim homemade ni..mmg SENANG n MUDAH doh..


Sllu kita igt nak wat eskem ni mesti susahkan..kena ada mesin eskem tu kan..

Tp ni kita just pki mixer je doh lol..bahan2 pulak Cuma 4/5 bahan jek.



Ape lagi aku pun teruja giler nak mencuba aiskrim homemade ni..dah bg tau kt anak2..ni brg2 ni susu dutch lady bagai mama nak pakai wat eskem..bkn nak bg kt angpa..haha



Anak2: mama nak wat eskem

Mama: aah nak wat eskem coklate stoberi ngan vanilla

Anak2: cepatlah mama buatkan..

Mama: tgh mix bancuhan pki mixer anak2 igt mama wat kek..sbb sllu wat kek pki mixer tu

Anak2: mama nak wat kek eskem

Mama: xlah ni mama tgh wat eskem bkn kek lah

Anak2: tp nape mama pki benda tu (mixer)

Mama: yelah kan nak kacau semua ni kenalah pki ni



Tp anak2 still pggey kek eskem hahahaha. 

RESEPI AISKRIM HOMEMADE


 campur semua bahan tadi..mixer sekali..(tuk perisa vanila atau lain2 perisa pakai susu full plain tu then tambahkan perisa ketika mix sekali yg lain2)


   dah mix sekali taruh dalam bekas..masok lah peti sejuk beku. Pas 2 jam kuarkan balik mix  sekali lagi..lama skit mix tu ok..then masok balik tgu aiskrim tu keras :)



 tadaaaaaaaa siap tuk dimkn..sng giler doh wat aiskrim ni...kowg kena cuba ok :)


el tutti frutti haha


el tutti oreo



selamat mencuba..:)

20 ulasan:

  1. waa..dlu penah buat homemade eskrim..tp xtau plak ada bahan ovelette...nt nk try!kalau rajin..teheeeee

    BalasPadam
  2. akak pernah buat gak dulu...lagi senang takde letak ovelatte..

    BalasPadam
  3. amboi.. hang dah tayang eskrem noh...

    BalasPadam
  4. huhu....eskrem mama EL.....dap. Nak lagi semangkuk!!!

    BalasPadam
  5. wah. bestnya. nak try nnt. asyik duk beli je. hehe

    BalasPadam
  6. nnt nak cuba....asyik makan acekrim asam masin jer huhu

    BalasPadam
  7. Nnt kasi aku rs lak noh..nk buat mls..kah kah...:-)

    BalasPadam
  8. nk rasa sket..hehe.

    bila nk try buat ni? huhu..

    BalasPadam
  9. Myra baru buat aiskrim ni :)
    Cuma resepi je beza sket.. Next time leh try resepi eL ;D

    BalasPadam
  10. saya blogwalking cari cara nak wat eskrem... :)

    BalasPadam