Khamis, 28 Jun 2012

IKAN STIM HALIA


kan ritu en. od g mengail..dptlah sekor ikan jenahak..igt kan nak wat 3rasa..tp en. od suh masak stim...

aku pun main campak2 jek..asal npk stim n halia sudahh..hehehe...pas siap tu ape lagi bedal lah kami anak beranak laki bini...ohsem sgt..

nak resepi ke?
gaul ikan ngan garam dan lada hitam

lam mgkuk lain masokan hirisan bwg besar bwg putih cili padi/cili merah serai halia sos tiram sos ikan garam skit lada hitam skit. Gaul semua n perap lam ikan tu lam 15minit
then kukus..separuh kukus masokan hirisan buah tomato
akhir nak msk tu...taburkan hirisan daun bwg sup
walaweiii siap..sng bukan :)



nota bijik: roh baking mcm nak kuar dah lah hahaha roh la sgt...poyo je hehe

11 ulasan:

  1. aduishh..pagi2 dah duk telan air liur je ni..
    mau kne g carik ikan sekor nih..hihi...
    roh makan adik merewang2 nih..hihi

    BalasPadam
  2. sedapnyaaa.
    kalau jumpa ikan sat lg mmg nak buatlah masak stim nih :")

    BalasPadam
  3. pagi-pagi kasi orang stim tengok ikan stim tu huhuuuu ..laparrrr

    BalasPadam
  4. itu roh baking mak sudah smpi sini ka?? Ha ha ha..

    sedap wooo ikan jenahak tu buat stim. Yg tkg tgk pun rasa stim nih..

    BalasPadam
  5. nyum3 ! sedapnyee. lama gle x mkn msk ni.

    BalasPadam
  6. fuh.. kalau aku makan ikan tu mata leh stim stim tak?

    sedap wei jenahak. my BIL suka benor ngan jenahak. nak makan kari ikan jenahak, kalau bakar pun nak ikan jenahak jugak, sweet sour pun nak jenahak jugak. haish.. tetiba teringat kat my BIL bila hang tunjuk si jenahak tu.

    BalasPadam
  7. Stim aku tgk aihhh! Ekekekeke..:-)

    BalasPadam
  8. sedapnya kak el. abg ipar sy ckp ikan jenahak sedap masak ikan 3 rasa nomnom

    BalasPadam
  9. ehem..mama tak makan ikan..hu2x.. rugi kan EL..

    BalasPadam
  10. nak try bagi family makan la hari ni..:D
    nanti saya update jadi ke x..thanks for receipt.

    BalasPadam