Rabu, 25 April 2012

FOBIA!!!!!

APA ITU FOBIA???

 
KETAKUTAN melampau yang dialami oleh seseorang tidak sama dengan orang lain. Kadang-kadang fobia yang dialami oleh seseorang itu nampak remeh sehingga tidak difahami oleh orang lain mengapa orang itu terlalu takutkan sesuatu objek atau situasi itu.

Antara fobia biasa yg sllu dialami oleh manusia ialah: 

- Fobia terhadap binatang tertentu.
 
- Fobia terhadap alam sekeliling seperti ketinggian, menaiki lif, tangga, air dan gelap.

- Fobia terhadap sesuatu situasi tertentu seperti doktor gigi, memandu, membuat persembahan di depan khalayak ramai, lalu di bawah jambatan atau terowong dan menaiki tangga bergerak.

- Fobia sosial iaitu takut diperhatikan dan orang ini akan cuba mengelak daripada bergaul atau bercakap dengan orang lain.

- Agoraphobia - orang yang sudah ada serangan panik dan akan rasa takut di mana-mana saja dia pergi. Dia sentiasa berfikir jika sesuatu terjadi padanya siapa yang akan menolongnya. Ini akan menyebabkannya tidak mahu keluar rumah.


ok ok nk stori psl fobia aku plak...fobia aku ni kategori fobia situasi
kalo aku npk org tgh mesin rumput sure aku fobia ok
ape x fobianye..stori dia cam ni..one day aku xigt ms tu taun bape...aku npklah org tgh mesin rumput kat tepi2 jalan tu..sekali aku pun lalu je lah..xsemena2 bangggggggggg batu kena tang muka aku yg comel ni taw...perghhhh sakit siottttt..ngis2 dah ms tu..ha baru aku igt..time sekolah menengah lah..terus aku jd fobia kalo tgk org mesin rumput ni taw..mmg kalo npk je aku sggup ikut jln jauh semata2 nak lari dr kena bangggggggggggg muahahaha


kt kwsn umah aku tu sllu gak lah ada org mesin rumput..lagi2 jiran sebelah...time aku balik keje je..sure mesin rumput2..kadang2 aku pggey x dgr...terpksalah aku ikut lorong jauh...adoiiii...

last week pun gitu gak..ntah uncle mn lak g mesin rumput..aku nek moto...aku stop la kejap...en. od npk aku..suh la dia ckp kt uncle tu suh stop sat..aku nak lalu...bleh jek dia wat dekkkkkk je ngan aku...dia suh aku lalu je lah..hangin aku..aku pun tgulah dlm 5min gitu..uncle tu xtoleh2 pun kt aku..pggey pun x jawab..berhon pun x tgk..aisehh
last2 aku wat muka kt en. od terus dia suh uncle tu stop...dia tunjuk kt aku nak lalu..muahahahahaha

aku ape lagi sound tepekk lah kt en. od..aii ni fobia ok fobia org mesin rumput..dia jwb..alah lalu je lah kan ada ape pung..tolonglah faham mmg dr dulu fobia punnnn xleh nak wat ape..mmg takut nak lalu..takut terkena ape2..sbb dulu terkena batu ok
kalo u ckp awal td suh uncle tu stop..dah lama i smpi umah....pls next time take note la dear

pssttt..alah lambat 5minit je pun kecohhhhhhhhhhhh kahhh berdekah3


kamoo org fobia ape eh?????

13 ulasan:

  1. hubby aku pun fobia cam hang gak.sebab dia pernah kena batu ke hapa ntah yang terpercik dari org mesin rumput

    BalasPadam
  2. Aku suke bau rumput lepas kena mesin nok, heeee

    BalasPadam
  3. saya fobiastus marukustus bermakna takut dipuji comel :P

    BalasPadam
  4. izn nak kata terlalu fobia apa2 tu takde lah. cuma setakat ni rasa blm ada semangat nak bawak kereta balik sbb dulu2 pernah hampir kete masuk dalam parit... dahlah masa tu parit tu penuh air. nauzubillah... nasib baik ada batu besar yg halang kete tu...

    BalasPadam
  5. ahahahaha....fobia sbb ad kenangan yg teringan rupanya..he3...
    mmg bahaya time org tgh mesim rumbut...

    =))

    BalasPadam
  6. nak like komen afzalsukasuki..ahahaha..
    mamavogue fobia dengan badan sendiri!!
    makin tembun!!

    BalasPadam
  7. kalau zie fobia jalan jauh..lagi2 kalau naik kete.... untung duit laki sbb bini dia suka mkn angin dekat2 jer... :)

    BalasPadam
  8. Mak pon takut gak org mesen rumput tu sbb ada menda2 terbang
    aritu org mesin rumput, kena cermin keta cik debab..abis berderai. Huhuhuhu..

    BalasPadam
  9. lya duk dlm ktegori fobia situasi n alamsemulajadi...

    biasa kalo nmpk org motong rmput..mmg xkan lalu.. sbb percikan dia tu kalo tkena..sakit

    BalasPadam
  10. assalam el..maaf baru arini dtg lawat el..spt biasa mama down aritu..hu2x..mama sampai sekarang fobia dgn hospital kat Klang..hukk2x..

    BalasPadam
  11. sy fobia laut.. sungai.. erkk, kira cmtu laa...

    BalasPadam
  12. uncle dengan ular...huhuuu jangan la tunjuk kat mana-mana..terutama dalam national geographic ..mmg uncle takkan tengok punya..geli auwwww

    BalasPadam
  13. aku punya fobia lg best...hg jgn gelak no kalau aku hbq..aku fobia ngan ayam..huhuhu

    BalasPadam