Sabtu, 31 Mac 2012

Resepi Kari Sotong

anda pengemar sotong?
suka mkn sotong?
jatuh chenta ngan sotong?
stim ngan sotong?
sotong goreng tepung pun sodap 
muahahahahaha
ha xleh mkn sllu kolestrol tu :)

aku ngan en. od adalah pengemar sotong..kalo mkn nasi kandar..
xde ayam goreng kari sotonglah 
pemuas nafsu kami ahaks..tp cam biasalah sure mahal nak mmpus..
kalo sekali sekala makan oklah

so smlm ada beli sotong 5 ketul nak buat kari sotong special tuk en. od
beli size besar...kenyang skit hahahaha
bila gugel resepi kari sotong..rata2 bahan dia sama ngan bahan2 tuk wat kari ayam
otw balik keje..dok tyalah jiran resepi kari sotong ni...kak mah kata kalo taruh kerisik sedap..then kalo ada fishball fishcat ha lagi sedap..alamakkkkk kerisik ada..tp fishball fishcat xde..ok ok xpe2..buat apa yg ada dulu...next time kita letak fishball fishcat plak 

Resepi Kari Sotong

Bahan2: 
Sotong 5 ketul size besar

Bwg besar/merah
Bwg putih
halia 
(semua dimayang halus)

Rempah Ratus:
Bunga Lawang
Bunga Cengkih
Kulit Kayu Manis

Serbuk kari daging (lebihkan)
Air asam jawa
Daun Kari
Kerisik
Santan
Sedikit air
Garam

Cara2:
Tumis bahan yg dimayang bersama rempah ratus dan daun kari smpi nek bau . Then masokan rempah kari (yg dbancuh bersama sedikit air) dan kerisik. Kacau gaul smpi bwg tadi layu. Then masokan air asam jawa. Tumis smpi pecah myk baru msokan santan bersama sedikit air. Then masokan sotong dan garam. Masak sekejap. SIAP :)


Tadaaaaaaa siap sudah KARI SOTONG

eh eh gebus kan sotong aiii..sllu kalo sotong dimasak sllu jd kecut..so apa rahsianya..hehehe..rahsianya..kena rebus dulu sotong ni dlm 1minit..then air rebusan tu jgn dibuang boleh dijadikan air tuk dimasukan dlm resepi tadi. Then satu lagi kalo nak msk kari sotong aku ada gugel beli sotong putih yg ada telur kt dlm tu lagi shedappppp nyum nyummmmm

ok itu sj have a nice wiken uolsss

jgn lupa GA yg masih berjalan..rebut peluang menangi jam tangan, handbag dan mcm2 lagi..oh sggh cool ya :)

15 ulasan:

  1. wah sedapnya....seketul seketul...=)))))
    jarang beli sotong...sebab somi tak makan seafood!

    BalasPadam
  2. Xnah lak mkn Kari sotong, nmpk sedap jek, mmg betul, kalau yg Ada telo mmg bestt

    BalasPadam
  3. blom pernah lagi makan kari sotong kak.tak hanyir ke?saya suka karipap :P

    BalasPadam
  4. Sedapnya kak el. Sy tak pandai masak kari ni. Nasibla kazaa tak suka kari huhu

    BalasPadam
  5. terlioq aihhhh tgk gulai sotong dia...el kalau p makan nasi kandaq ambik teloq sotong pun mabelesss..tp tahap kolestrol dia pun mercikkk aaaa...

    BalasPadam
  6. ehem sedapnya sotong kari tu..nak sikit bolih..thanks share resepi..

    BalasPadam
  7. cantik sotong hang beratur...

    BalasPadam
  8. haku ngan en epai pon gemar sotong gak..tapi haku suker sambal sotong jerk..tak pernah lagik cuba kari sotong.thank share resepi nanti leh cuber gakkk...:)

    pssttt nampaknyer plan kiter nak ker seberang nun kena postpone lah yer..takottt...:P

    BalasPadam
  9. dah jeles tahap ke lapan aku ni.. katanya kalau c-zer ni kena berpantang lama skit seafood ni.Sotong ni mmg peberet. jegil mata jelah kat sni

    BalasPadam
  10. mmg sedapla beb...kalu buat sendiri untung leh makan bnyk2...best2

    BalasPadam
  11. x pnah lg mkn kari sotong..biasa msk gulai atau greng merah..blh la cuba gak nnti

    BalasPadam
  12. izan pun sama..tak pernah makan kari sotong. selalu buat samabal sotong, sotong celup tpg aje.

    BalasPadam
  13. alamakkkkk ko dikk
    pagi2 lagi dah jamu ngan menu nie ..
    sotong lak tuu
    dah lah kat tmpt akak nie sotong mahal uuuuuuuuuuuuu
    mencik !!!!

    terbaik lah el ;)

    BalasPadam
  14. nyum nyum nyum... kari sutun tu wei. aku tak nah buat pun sebab aku tak bapa suka sotong. lagipun AMirul kalau makan sotong kena slice kan dia. kalau sekor sekor mcm ni memang di atak makan.

    Hubby memang hantu.... tapi dia tak nah pun request kari sotong. sebab tu tak nah wat. ngeee

    BalasPadam
  15. aku nk ko mskkan boley? hik3

    BalasPadam