Rabu, 28 Mac 2012

Apa itu PAGEVIEW (PV) dan cara tingkatkan PV blog


Page view atau PV ialah jumlah halaman dalam blog yang dibuka oleh pengunjung. Semakin tinggi page view maknanya semakin banyak page blog tu dibuka atau diselak oleh pengunjung blog. Semakin lama pengunjung tu stay kat blog tu maka semakin tinggi le page view, lebih kurang macam tu le.

Ada beberapa cara yang boleh kita buat supaya pengunjung nak stay lebih lama di blog kita (terutama bagi pengunjung yang baru pertama kali masuk blog kita. Pengunjung yang dah selalu masuk tu, mungkin dia dah baca dah kot entri kita sebelum ni.)
 
Pertama, kita boleh buat link link dalam post atau entri yang kita tulis dan link tadi dikaitkan dengan entri yang lepas lepas.

Kedua pasang linkwithin yang ni pun satu cara nak menarik pembaca blog klik ke page lain atau entri lain bila nampak linkwithin sekali dengan gambar yang menarik. Kebanyakan blogger dah banyak pasang linkwithin kan. Tu pun cara nak promosi kan entri tuan blog yang lepas2.

Pasang Read More pada post, cara ni bukan saja mempercepatkan loading page tapi jugak boleh meningkatkan page view blog. Kalau pembaca teringin nak baca lagi depa akan klik read more tu untuk tahu selanjutnya. Ni pun bergantung pada kreativiti penulis tu nak membuatkan orang terus membaca, penulis blog boleh le buat ayat ayat yang menarik dan suspen sikit..hehe!!

Cara lain ialah pasang le widget widget macam Popular Post, (post yang paling banyak diview), entri yang paling banyak dikomen, entri yang panas panas, dan sebagainya, semua tu boleh kita pasang kat tepi side bar blog, dari situ kita boleh dah nak menarik pengunjung pilih entri entri yang depa nak baca. Tu la cara kita nak iklankan kan entri kita..:)

Cara lain ialah letak le link post yang korang rasa ada kaitan dengan entri yang ditulis di dalam post, dan dah jadi post berantai..bukan surat berantai ye. 

kedit nurizspace

so ni lah PV aku smlm...almost 500 lah..suka2 
rs nak dpt cam ni lagi payahlah
dulu nak dpt 100PV pun susah..
tp tabik kaw2 kt blogger2 yg leh dpt  ribu riban PV sehari tu...
mmg toce sgt2 kat kamoo org yg sudi view blog ciput ni ok
u rawk my world lah :)
nota bijik: xreti arr nak wat readmore tu..fail huhu sape2 leh tunjuk ajarku sifu :)




19 ulasan:

  1. Wahhh saya baru je tahu kak. Rupanya kalau duk baca blog lama2 pun kira pv semakin bertambah. Heheh Thanks!

    BalasPadam
  2. :)
    linkwithin aku nk tukaq la, tp x leh sbb apa ya?
    aku yg lama 3 ja linkwithin tue nk tukaq 5 tp fail ja totap kuaq 3 walaupon aku dh tukaq 5.. geram tol

    BalasPadam
    Balasan
    1. cuba adjust kelebaran template

      Padam
  3. aku rasa menda read more tu kena adjust kat template hang tu.

    dalam banyak banyak tu aku cuma ada link witihin jerk.

    BalasPadam
  4. wah...info y bagus n mantap...

    BalasPadam
  5. hrtu adk aku pn tny cmne nk buh read more..
    aku guna wp. mmg dah sesiap ada icon read more tu...

    BalasPadam
  6. Eh, bukan ke dah Ada sesiap butang ms wat new n3 tu, klik je... X silap aku la, rsnya dedulu aku xde bega apa2 pon, xtau la kalau aku lupa ingatan :D

    BalasPadam
  7. Alhamdulillah el, good info nie, bkn mudah nak dpt pv banyak mcm tu :-)

    BalasPadam
  8. x prefer cara ni, kdg2 loading jenuh tunggu.. style popup lagi best utk drop comment, huh...

    BalasPadam
  9. ala..jgn laa wat readmore tu, el...leceh arr. Line bkn selalu ok. kekadang nk loading lambat sgt. Kalo lambat sgt...akak mmg tak baca abes la.
    Tp itu pendapat akak jer laa ye el...ngee

    BalasPadam
  10. terimakasih gan atas infonya salam kenal yah gan
    maaf gan numpang promonya yah
    rajalistrik.com ialah toko online kami yang menjual produk-produk teknik industri terbesar, terlengkap, termurah, dan terpercaya di Indonesia yang menawarkan lebih dari 200.000 item produk dari kurang lebih 200 merek. rajalistrik.com berupaya memudahkan Anda untuk mendapatkan produk-produk teknik yang Anda inginkan dengan jaminan orisinalitas, kemudahan bertransaksi, kecepatan pengiriman, dan harga yang kompetitif.http://rajalistrik.com/

    BalasPadam
  11. Ramai yg dah buat benda ni, cuma perlukan ayat/ umpan yg berkhasiat je. Skrg ni susah nak bagi umpan, dorang pandai pilih. Apapun terima kasih berkongsi info.

    BalasPadam
  12. Kunjungi balik gan sama-sama blogger.

    http://blbhome.blogspot.com

    BalasPadam
  13. nice!
    jemput visit blog saya: www.semawarlutat.blogspot.my

    BalasPadam