Isnin, 27 Februari 2012

Resepi Laksa Penang

nilah 1st time aku wat laksa weiiii...mmg menu ni lah yg paling takut aku nk buat sbb ntahlah takut xjadi tang kuah tu riso xbalance cili ngan isi ikan tu..tp wallahh alhamdulilah hari ini dalam sejarah laksa penang mali sudah siap dimasak acehcehcehhh ngade2 kannn org lain ok je wat...lalalala

nak wat ngan ikan sardin katanya lagi power tp xde plak..tuko ngan ikan kembung...kami anak beranak termasok lah hat kecik tu pun suka laksa

ms tgh nak wat tu xabis2 selawat nabi riso x jadi..sayang je...coz ms aku anak dara dulu stay ngan kwn2 nah wat sekali..hancuss beb...ke tong sampah jwbnye...

rezeki anak2 dptlah kami makan smpi lebam rini muahaha nak2 rini cuaca cam sejuk ujan plak..sempoi arrrrhhhh hahahaha





RESEPI LAKSA PENANG


Bahan-bahan
1 kg laksa basah – saya guna laksa kering yng direndam kemudian celur hingga lembut
2 liter air
1 kg ikan kembung
6 keping asam gelugur
Seikat daun kesum
2 hiris lengkuas
1 kuntum bunga kantan di potong kecil
2 inci belacan
2 sudu teh serbuk perasa jika suka
garam secukup rasa
Bahan Kisar
3 ulas bawang merah – saya tambah dengan 2 labu bawang besar
4 tangkai cili api
4 tangkai cili merah
4tangkai cili kering
(kisar dengan sedikit air rebusan hingga halus)
Bahan Sampingan
1 potong nenas di hiris 
1 biji timun di potong nipis dan memanjang
2 tangkai cili merah di hiris
1 ulas bawang merah di hiris 
6 tangkai daun pudina atau daun salad
1 sudu petis udang  jika suka
Sedikit hirisan bunga kantan
4 biji limau kasturi di belah dua
Cara-cara :
1.  Didihkan separuh air dan rebus ikan hingga masak.   Angkat dan buang tulang ikan, kemudian siat isi ikan kecil2. Aku kisar tulang ikan (tapis) ngan isi ikan tu asing
2.  Tapis air rebusan ikan, satukan dengan lebihan air dan bahan kisar, masukkan isi ikan, asam gelugur, daun kesum, lengkuas dan bunga kantan, belacan.
3.  Kemudian masukkan serbuk perasa dan garam secukupnya.  Biarkan mendidih seketika.
4.  Hidangkan bersama laksa dan bahan sampingan.

nota bijik: kalo korg ada tips nk bg laksa lg sedap gtau eh...aku msk kuah laksa tu dlm buyung..jd kena pggey laksa buyung lah eh hahahaha...ok nak kuo sat nk jpe member

14 ulasan:

  1. Tahniah! anda berjaya! haha...

    mmg nampak pon dh tau sodap ;)

    BalasPadam
  2. haha.. patutla dok tanya aku ttg laksa. ghupernya hang buat laksa noh.
    saja la tu dok tayang kat aku. dah le aku suka laksa.pas tu still dok lam pantang lagi.nyamfah ai.

    BalasPadam
  3. Aku ms anak Dara dl rajin buat, skang ni dh lamaaaa x buat, dh lupa..nyesal plak, aku ngan anak aku suka laksa...

    Bak Mai semangkuk.... :)

    BalasPadam
  4. ehem terliur mama tgk laksa tu..mcm abby, mama pun nak sikit..nak semangkuk jugak..he2x.. :)

    BalasPadam
  5. beznyer.. rindu nk makan laksa penang yg kaw... kat sini... takder yg bez..
    :'(

    BalasPadam
  6. sedapnyer laksa penang.. slalu mkn .. tp x pernah buat pon.. sbb xtau resepinya.. lps ni leh try buat

    BalasPadam
  7. k.el asyik mknan jer...ni xtahan nafsu ni...
    laksa penang my favourite..
    arghhh stress...nak mam jgkkk...

    BalasPadam
  8. El, KC kan, lepas kawin tak penah masak laksa sendiri. Order jer. hihihi.

    BalasPadam
  9. Mak pun suka makan dan buat laksa penang ni hah. Cumanya, klu mak buat laksa, mak kena masak nasik utk pokcik dan buatkan kuah lemak utk along n meisya..

    BalasPadam
  10. jeles aku takleh makan laksa... :(

    BalasPadam
  11. wowww!!! ini memang laksa penang made in penang nih... izan pun paling suka laksa penang berbanding laksa2 yg lain... buat sendiri jarang sekali. suka yg mak n kakak2 buat je!

    BalasPadam
  12. sedapnyer..terliur tengok.. lama dh x makan laksa.. leh la try resepi laksa ni nt..heheheh

    BalasPadam
  13. aiseyman neh yang tak tertahan tengok nehh..haku orang sebut jerk laksa dah telan airliur apath lagik tengok gambar laksa mau terjejeh jugak airliur haku nehh...huhhh sentap..!!

    haku kalo wat laksa lebih suker wat ngan ikan sardin pastu wat pekat-pekat pedas-pedas kaw-kaw punyer...ceh neh yang malas neh..tetiba rase nak makan laksa pulakk...

    BalasPadam