Ahad, 30 Oktober 2011

Sushi n Tako

smlm tghari rempit jap g queensbay...nk g cimb kejap
alang2 dh smpi sn..sggh jap kt jusco..sj cuci2 mata
dpt sambar baju n suo tuk arwen
then usha tgk baju aku lak....ermmm ada yg berkenan..lenkali lah beli ahaks

otw nk balik ofis..igtkan nk beli roti je tuk lunch..tp tetiba npk sushi..wahhh mkn sushi pun sedap ni..aku ni xdelah sllu mkn sushi..sbb en. od pun x suka..so jarang2lah mkn
pilih2 sushi..npk lak tako2..hat ni mmg dh lama teringin..ritu siap order n bg resit suh bayar dulu...then cancel..tgk org rmi sgt q...kali ni nekad nk beli lgpun xde org..kecur air liur tgk tako2 tgh msk2..hahahaha
dah setel semua terus pecut balik opis sedia tuk dingap

ni yg aku pilih...7.20 mahey tul

tako ciken with cheese..sedap gilakkkk..
3ketul 4.90

mmg dua2 tu sedap betullll..tp x puas mkn ate portion dia skit bebeno..mahey plak tuh..xpelah lenkali beli big portion mkn puas2..hahahaha

igtkan nk msk je kt umah ms lunch tu..arrrghhhhh x larat nak msk2...
dah lah aku penat dgn alana yg tgh dok flu tu..dah 2mggu cam tu...2mggu la aku x tido mlm..penat n ngantuk ya rabbi...bila smpi jusco td..hilang penat hahahaha

then pas keje...gigih masak tuk dinner..sib bek alana xde..dia ikut bs dia g hospital..anak dia dmm n suspek denggi...kena bw alana sekali sbb aku balik lmbt...nk tggl ngan abah dia..mmg alana xmo kat abah dia..kang melalak x psl2 jenuhhhhh...so aman n tenang aku msk..kalo x haru biru nak berkepit ngan aku jek...

daging goreng kunyit

sambal tumis sotong

nota bijik: pas masak igtkan nak rehat n tido kejap..baru nk landing..en. od suh g hospital amek alana..nk ngis pun ada..yelahhh baru nak rehat2...nk kn amek itu budak...igtkan bs tulun hantarkan kt umah...sawan dah mula huwaaaaaaaaaaaa hahahaha

Jumaat, 28 Oktober 2011

Yee Mee Kungfu

w/pun badan letih penat..rehat x cukup tido x lena
menjaga anak kecik..huhuhu tp msk tuk famili tetap wajib
w/pun en. od kata..xyah msk teruk2..masak telor dadar jek
tp diri ini teringin lak nk merasa Yee Mee Kungfu hahaha degil betul si isteri
nti anak kecik tu rengek...haaa baru mengamok xde masa nak masak...en.somi gak yg kena kahkahkahhhh...redho je lahhhhh

Sllu aku msk pakai spageti tuk buat kungfu ni..tp rini nak cuba
apa rsnya kalo pakai Yee Mee plak...rmi yg kata sedap
nak resepi terjah SINI

Yee Mee Kungfu siapppp smlm for dinner..ermmm bg aku x bape nak ok..sedap lg kalo pakai bihun atau spageti...no more Yee Mee hahahaha

nota bijik: nasi n telur dadar msk jugak..takut2 en. somi lapaq..almaklum musim ujan hehe

Khamis, 27 Oktober 2011

Lepas Abg..Kakak..Adik Plak

golek pya golek...nilah gaya yg paling best tido...
dulu abg n kakak dia pun cam ni gak
katanya kalo tido cm ni ada cacing...ye ke????
takan bb kecik cm ni ada cacing
mnm susu ibu taw hahahahaha
masih makan sayuran...bln dpn baru start ayam n ikan
ermmmm mayb sng kentut kot..kasi mama dia berangin skit miahahahaha

Nasi Ayam Mengamok

smlm raya awat hangpa semua xmai umah kami
kami masak nasi ayam black pepper hangpa tau
patutlah hangpa xmai...kami lupa jemput..kahkahkahhhh

smlm gigih wat nasi ayam
halfway masak...aku dah mengamok
tu pasal nama nasi ayam mengamok..:)
nape mengamok...dok dgr alana teriak2 ngis2...
ini budak kan pantang npk aku mulalahhhhhh merengek
org lain lgsg dia xmau...jenuh tensen aku nak buat keje..even bapak dia pun dia xmo...
lg satu alana ni tauuuuuuuuuu je mn mama dia...
aku rs dia ada bauuu susu kot..kahkahkahhhh cepat2lah alana besor..sng skit mama wat keje
ni x...buat skit stop..buat skit stop...org lain nak jaga...xmau plak menangis cam kena pukul....ate caner mama dia x meroyan hahahaha
dulu anak2 aku b4 ni xdelah mcm ni..ni mayb sbb mnm susu cap gantung..ayoyoyoyo karipulai

papepun nasi ayam black pepper siap untuk dimkn ahaks

sllu aku msk nasi ayam ni warna plain..tp kali ni kasi yellow baik pya :)

Ayam Black Pepper..sonang jek..perap je ngan sos black pepper + sos tiram siap dibako/digoreng

ni sup plak...aku taruh lobak kentang seleri..sllu buat x taruh
motip??nak bg alana mkn sayur2 tu...

siap utk dibaham..tp mamanya xde selera nk mkn
ate anak dh ngis2 smpi bengkak mate ish2
(yg kaler koko tu..sos black pepper baki dr perap ayam td..masak smpi pekat)

nota bijik: TGI halal x?

Selasa, 25 Oktober 2011

Karipap Besar Punyaaaa

kt area ofis aku ni..sllu petang2 ada lah 2 3x smggu uncle mamak dtg jual nasi lemak..bihun n kuih muih..bwk dlm raga besorrr...petang2 tu dgrlah sore batin beliau keriuhan menjual...karipappppppppp karipapppppppppppp

yeaaaaaaaaaaa karipap dah maliiiiiii...yeaaaa karipap uncle ni sgtlah sedap...ranggup nipis n pedas..nak2 kalo dimkn ngan jeruk bwg..perghhhh ni baru meletoppppppp letoppppp :)
ofis aku ni sllu gak lah beli kt uncle ni kalo ada wat training class ke..so x ketinggalan lah kalo ada karipap yg derang order..aku x miss lah dpt mkn sekali...untung2..:)

tu kdg2 tu tgh bw blog kwn2 mulut tgh krup2 mkn karipap
sebok kata.."bw smbil mkn karipap" hahahaha

rege karipap ni RM1.30
kalo beli karipap ni sure bwg lebih uncle hikhikhik

nota bijik:
Singgah Umah Gopal Mkn Capati
Selamat Hari Depavali

hahahahahaha :)

Tomyam meletup yg x meletup pungggg

sejak ada iklan tomyam kepci meletop tu...danish x abis2 ckp..mamaaaaaaa abg nak kepci meletup...aku pun teruja lak nak rs kepci tomyam nie..lama x mkn kepci..
smlm en. od bw kami g torai

aku igtkan rs dia tomyam pedas giler2 leh meletup segala urat body aku..tp kecewaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa sgt2..x pedas langsung...rs tomyam pun xde..
baik aku order kepci febret aku original lg meletup hahahaha

tomyam meletup yg hampehhh..tp licin gak kahhhhh

sbb aku takut tomyam meletup tu pedas tp hakikatnya x pedas lgsg..aku order nasi ayam kepci tuk danish n arwen...nasi ayam kepci ni sedap plak aku rs..sup dia pun sedap

Isnin, 24 Oktober 2011

Menara Condong Teluk Intan

dah jalan2 kt bukit melawati..weolz teruskan perjalanan smbil melihat panorama2 yg spjg jalan ke Teluk Intan...spjg jalan tu byk ladang kelapa sawit..pokok klapak sawah bendang...dan pokok pisang..mil aku kata kt situ femes pisang tanduk..perghhh pisang tanduk dia mmg beso2..ada beli tuk buah tangan org penang hehehe..cuba lah mkn pisang tanduk goreng..perghhhh manis2 masam gitu..bolehlah nak rs..

dah smpi pekan Teluk Intan ape lg teruih cari Menara Condong...cari pya cari jeng2 dah npk dah..xdelah tgi beno ye...sakit tekuk2 ni dok tgk mn yg condong...
nak tau lg sejarah menara ni sila klik sini CONDONG



pas lepak2 kt TI..kami terus gerak balik Penang

ni buah mempelam madu yg kami beli ms kt K. Sgor...
oklah rs dia..bila makan rs manis tp dlm manis2 tu ada masam...

abis licin aku kerjakan hahah

ni lak jagung yg mil aku beli kt K.Sgor gak
x elok jagung2
mil aku rebuskan tp....

aku terlebih rajin bakokan..hahaha sedap skit

nota bijik: penat mmg penat...schedule pack..tp xpuas lor
nti nak plan lagi..kali ni non ado mil kahhhhhh

Sabtu, 22 Oktober 2011

Gambar: Banjir di Thailand



byk kilang yg tutup so byk jugak lah kilang kt Penang ni yg efek...kilang en. od pun terlibat huhuhuhu..so tindakan drastik mybbkan kiok buat ms ni...adoiiii cepat2lah pulih nok



huhuhuhu abis dah tmpt mengawan kita...where we want to go after this laling..ahaks

sempat gak tuh...

amek kesempatan...bahaya nok
nak2 bgn2 tido ada kt sebelah..wakakaka


ketip





Jumaat, 21 Oktober 2011

Hari Ini Kita Belajar Sejarah Bukit Melawati

ok..Isnin sudah...time to gerak balik penang
xpuas lor berjalan kt sini..kena amik cuti byk hari smgu ke kan kan kan hahahaha
ikut plan mil nak balik jalan lama..nk sggh Kuala Selangor..ermmmm ada apa kt sn eh

oh ye kalo korg ikut jalan ni korg sure akan lalu tmpt Kelip2 Kpg Kuantan..haa nah g x?kami x g lah sbb nk tgk ape siang hari..kehkehkeh kalo mlm boleh la npk kelip2 tu

kalo x kerana mil yg plan nk g Kuala Selangor tu..kami xtau ada peninggalan sejarah situ..mn lg kalo bukan Bukit Melawati

ok ms kami smpi Bukit Melawati ni..xde org pung..2 3 ketul je famili yg ado..mayb sbb ari Isnin kot..tp tgk tmpt tu mcm dah kena tinggal..not like before yg aku tgk2 kt gugel..:) tp at least dptlah kami tau serba sedikit psl sejarah Bukit Melawati ni..mati2 igt Bukit Kepong derrr kahkahkahhhhhhhhhhhhhhhhhhhh..ape lg dh smpi potosut lah kehkehkehhh

anak sapalah yg cumel2 ni kan...hahaha

mmg ssh benonye nak amek 2bradik ni posing sm2..tp ritu ntah caner..kamcing lak

kg blkg tuh Muzium Permainan..close plak...tgk muzium tu mcm dah rosak..mmg npk terbiar je..nape cam tu..nk kata tgh reno..xde plak..sayang betul

2bradik yg suka gaduh hehehe
dlm Muzium Permainan tu yg aku dpt info mcm2 permainan dulu2 ada..cam tarik daun upih..congkak..dam aji..gasing..sepak bulu ayam..
ish2 time aku kecik2 dulu mmg gemo main ni

ok pusing pya pusing jpe meriam plak..meriam lama ini dijadikan senjata dan kubu pertahanan dari serangan Belanda.

ms snap pic ni abg danish kata..panas lah mama bontot abg...kejap2..tahan skit abah nak amek gambar tu..hahahaha

blkg tu rsnya sungai kuala selangor ke hape..x pasti :)
tp view mmg cantekkkkkkk

kt blkg aku tu..Muzium Sejarah Kuala Selangor..tutup plak

ni lak berbelakangkan Rumah Api..bina tahun 1907
dikenali sebagai Rumah Api Altingsburg yang diambil namanya bersempena nama seorang Gabenor Belanda

huh ape yg derang tgk tuu?????????????????jeng3x




















apakah itu

lorrrr monyet ghopenye..giler byk monyet itam kt situ...
ada kejadian dimn...mil belikan sayur nk bg monyet tu mkn..then bg kt abg danish pgg..xsemena2..monyet ni lari2 kt abg danish..aku igt monyet tu nak gigit danish..ghopenye monyet tu nak curik sayur kt tgn abg danish....panik aku...yelah takut gak le dia cakau anak aku..kenyang monyet tu dpt segengam sayur kacang pjg hahahahahahaha

see giler byk monyet spjg jln..siap lepak2 tepi tu...
benonye monyet2 ni ok je..xdelah ganaih pun..siap ada pelawat tu bg mkn atas bahu dia lg..:)

ms snap pic ni..monyet2 tu dok kelilingan kami..aku yg takut2 tenuk terus jerit..mummyyyyyyy mummyyyyy hahahaha..

pusing pya pusing lg kt Bukit Melawati ternpk lah Perigi Beracun..Airnya berisi racun, hasil ramuan beberapa jenis getah dan miang rebung. Airnya diisi sehingga paras dagu sebagai penyiksaan kepada penderhaka.

Kubu dan Batu Hampar
Lagenda mengatakan bahawa batu ini adalah tempat memancung kepala penderhaka.

ni plak Makam Diraja Selangor..asal semua tutup..caner lah nk tgk kt dlm..
Makam ni ada 3
Sultan Selangor Pertama - Sultan Salahuddin (1742-1778)
Sultan Selangor Kedua - Sultan Ibrahim (1778-1826)
Sultan Selangor Ketiga - Sultan Mahmud (1826-1857)

see npk x meriam berbalut kain kuning tuh...tu Meriam Penggawa..dijumpai sekitar 1966 di Sungai Buluh. Sentiasa dibalut ngan kain kuning..Nama betoinya Petoi Boga yg bermaksud Puteri Putih


ok sekian saja kelas sejarah kita tuk ari ni...:)

nota bijik: mmg xsaited giler tgk bahan2 sejarah nie...then kami gerak g Paris lak..Paris????hahaha