Khamis, 31 Mac 2011

LIVE: Maafkan mama sayang


LIVE: Maafkan mama sayang, originally uploaded by elly_syok007.

Sejak ada bb ni..tumpuan aku lebih pd bb..danish xpe..dh leh bw diri..dh crdik..tp arwen manja dia lain..biasalah gegel..sllu kami tido sm..tp skrg ada bb..dia tido ngan abg n abahnya..ada gak arwen ngis2 kata nk mama..nk tido ngan mama..apa leh wat mama kn jg bb..sedih n sebak pn ada..mcm td..dia nk tido ngan aku..aku xbg..sbb dia suka kaco bb..dia degil smpi buat bb jg..aku marah dia..dia majuk trus g dpn tv tgk drama cina yg ntah dia fhm ke x..aku tetiba ngis tgk arwen sbb aku kurang bri tumpuan pd dia..maafkan mama syg..bri mama ms..mama kn jg bb..mama syg arwen..abg..buat ms skrg od yg takecare depa dua..thx lalink

Selasa, 29 Mac 2011

LIVE: WELCOME HOME DEAR


LIVE: WELCOME HOME DEAR, originally uploaded by elly_syok007.

Tghari td 29.3 aku slmt discharge..seharian kt spital mmg kepenatan sbb xlena tido..rindu kt budak2 satu hal..tgung sakit pn satu hal..then smgt breastfeed lg..byk pgorbanan..penat giler..thx for uolz wish..n sori kalo xdpt reply kol..sms..blog..fb..buat ms skrg i need some rest..i will reply soon..thx again..nama bb tgh mcri..ada sape2 ada idea x n ada mksud?bmula dgn Nur..A..D cth Nur Arwen Dafina

Isnin, 28 Mac 2011

LIVE: BB EL OD


LIVE: BB EL OD, originally uploaded by elly_syok007.

Penat mgantuk msok labor kul 8pg..kul 1049 kuo..3.6kg kau haha..skrg nk tido hehe

LIVE: LABOR ROOM


LIVE: LABOR ROOM, originally uploaded by elly_syok007.

Puan el slmt melahirkn bb gel jam 1049 pd 28.3.11 scara nrmal

Sabtu, 26 Mac 2011

His New BB

aku yg masih x banak2 lg ni..org lain yg dpt bb apakahhhhhhh
ni gara2 od yg tergila2 satu beskal yg jenuh satu penang kami cari x dpt2
akhirnya smlm g terjah Sungai Petani..g kedai yg sllu dia g ms dia muda dulu
tup2 ada...mmg rezeki beliau lah...haiiiiii ribu riban gak abis demi beskal terchenta beliau ni
dah lama beliau tgglkan dunia beskal...skrg nak aktif balik..tp
beskal ni bknnye mcm mountain bike tu..or g kayuh2 sj2..ni beskal
boleh lompat2...boleh wat freestyle...ntahlah aku si od ni
boleh ke lompat2 ngan badan dah semua out..dulu xpelah slim..hakhakhakhak

xpelah minat beliau dah gitu nk wat caner...smgt tul dia nak kembali aktif...smpi mimpi2 beliau ngan beskal tu..wakakakakakaka

nilah beskal tu namanye DK ZENIA...bg nama anak ni pun best gak..silap2 haribulan ntah hape maksudnye pulak hahhaha

pasni petang2 nti sure xde umah lah si od ni hahaha

mmg dah xde kuo beskal cengini dah..tu yg cari satu penang pun xde..ni pun sib bek jpe..mmg rezeki od

lompat od jgn x lompat..beli ribu riban x lompat..bio aku yg lompat kat dia nti hakhakhak

nota bijik: darah turun pg td kan..tp contraction xde..baru sat td kol 6 ptg td g cek-up kt klinik yg aku nah g ms aku turun darah kt arwen..dia seluk aku kata jln x bukak lagi..cuma servik aku tu lembut dan flat means if kalo berlaku contraction kerap2 nti jln sng nk bukak..segera g spital..kalo servik still muncung lg...means lm lg lah...so tgulah aku sakit smpi pg nti..if xde pape jugak...aku serah diri kt spital..takut gak jd pape kan...



LIVE: Tanda sudah turun


LIVE: Tanda sudah turun, originally uploaded by elly_syok007.

Alhamdulilah..dkt jam 8pg td..terasa cm sesuatu kuo..syukur sgt2 darah kuo..smlm xdpt tido pikirkn n3 smlm..skrg menikmat roti cnai telo bnjir..n mngu skit kerap2 b4 g spital..hope kwn2 doakn smua ok n dpmudahkn..n maaf ada salah dan silap

Jumaat, 25 Mac 2011

tiba2 rs goyang

pg td..tetiba dpt kol dr klinik yg sllu aku g cek-up tu
nes tu tya dah banak ke blom...sbb depa dok riso dah overdue 5hr kan
aku kata..x banak lg..isnin lepas doc cina tu kata...if x banak lg ahad kena admit kt spital beso
so nes tu tya..ada dpt surat ape2 dr doc x..aku kata xdpt pape pun..cuma doc tulis kt buku merah tu suh mai spital beso nti kena admit..nes tu heran le kata..kalo ikut prosedur...kena ada surat doc baru leh admit kt wad bersalin..huhuhu terus aku panik jap...then nes tu kata mai klinik petang nti amek surat doc..n cek-up spt biasa..aku ok je

then petang td g lah tya nes yg kol aku td..spt biasa wat cek-up..tup2 berat turun 2kg....nes tu pun xmarah pun cuma dia kata selera mkn ok x..aku kata selera melampau2 adalah..hahah cuma aku kurang mkn jek..sbb asik naik je berat tu riso gak...semua OK..cuma ms last cek ngan nes tu..nes kata bb x turun lg..aikkkkk ritu kata dah turun...jenuh gak dia tekan2...so dia kata kena g jpe doc...sbb menurut pengalaman dia...smpi overdue 10hr kena admit spital n kena induce..dan kalo induce pun x jalan...jawabnye CZER....terus hati mula GOYANGGGGGG huhuhuhu

then jpe doc...doc pun ckp yg sm...ritu doc cina tu kata ahad ni kena admit...cait doc cina tu kurang asam...almaklumlah doc baru plak..sukaati je dia buat gitu....tiba2 doc melayu (dah kenai aku tu)..kata kena admit ari selasa...dia bg sehari before 10hari overdue tu..so sng nti pape terus induce je..tp tgk lah caner..kalo induce ari selasa tu x jalan MEANS ari RABU KENA CZER...adoiiiii kecut giler hati aku dah tau....mula2 dgr tu aku x bape nak emosi sgt..tp bila balik umah terus emosi naik...bkn ape...baik induce ke operate..aku rela sakit contraction normal tu...tp ape nak wat..kali ni no. 3 dia nk jd lagu ni...huhuhu tp mmg sgt2 bimbang..toksah kata lah aku ni kebal ok...rs riso tu sgt2....

sape2 penah induce or operate...kalo dibagi peluang KORANG NAK INDUCE KE OPERATE???mn lg senang?sbb aku x penah alami kedua2 ni...yelah takut gak nti doc kt spital tu tya kan...AWAK NAK INDUCE OR OPERATE TERUS?haaa nak jwb ape...cer korg bg pendpt sikit

kalo operate sng nk jaga x?kena barut ke?tungku caner?bape bulan kena recover?adoiiiii satu hal pulak....dugaan

LIVE: Hahaha..sabo je lah


LIVE: Hahaha..sabo je lah, originally uploaded by elly_syok007.

Rini aku dh overdue 5hr..aku ngan od masing2 lemas perut tgk aku x banak2 lg..org lain pn sm..nk tgelak pn ada..specel tul bb kali ni..truja n xsbo nk tgk bb..lain ngan abg kakaknya..apa sbb dia xmo kuo2 ye..hehe..tu yg buat kami smua truja

Rabu, 23 Mac 2011

update DIRIKU

isnin lepas stlh g cek-up..barulah rs lega skit
sbbnye b4 ni rs ssh ati n bimbang sbb smpi skrg x beranak2...
bila nes kt situ beri mcm2 nasihat...barulah lega skit
dia kata jgn terlalu fikir sgt...buat x tau jek
bila kita terlalu riso n berfikir...nti lain pulak jdnye...terlalu stress nti
lgpun masing2 ketentuan lain2...lain anak lain peelnye..x smua sm...
fuhhhhhhhh..lega giler bila nes tu kata gitu...sbb dia pun ada pengalaman menjaga org beranak ni...so jgn bimbang katanya
ms dia tgk aku mula2 tu..dia pun kata awat lah muka cam ketat je..hahahaha jgn cam tu x elok tuk badan n bb tuu...wat cool je ye..jgn pikir bukan2...hahahah sabo je lah...so pas tu terus aku mls dah nk fikir sakit ke x induce ni...aku redha je kali ni sakit cm mn...yelah kan lain anak lain lah peelnye takan nk sm...aku lak yg over2 pikir bukan2...

so bila doc scan ritu..semua OK
tu yg nak tau tu..riso jugak..banak x lg..bb caner..doc kata bb ok..air ketuban ok..uri ok semua OK..alhamdulilah...so kalo xde pape...x salin2 gak mggu ni...ahad ni u g admit spital...tp x tau lah spital beso tu kata ape lak kan...tgu jelah....kalo dia nak induce ritu gak...bedal je lah...kalo dia suh balik tgu 3 4 hari lagi...aiii ok je...hehehe

hope semua berjalan lancar n dpermudahkan AMIN
thx pd korg yg concern kt aku n doakan tuk aku
jgn putus2 doakan tuk aku eh ngan bb hehehe
sayang korg

Selasa, 22 Mac 2011

LIVE: Lemak berkrim


LIVE: Lemak berkrim, originally uploaded by elly_syok007.

Yeahhh..doyan slmt dibedal bru skjap td..x smpì 10 min licin..pergghh sdp gilak doyan pakcik ni..od bli sebijik je..cukuplah..mmg dok tringin lm..hope dgn penangan doyan ni bb kuo cpt..

Isnin, 21 Mac 2011

suuuuuwittttttttttt kan

smlm ajak od g jln2 kt qbay..sbbnye nak bg bb cepat kuo...tp smpi skrg x kuo2 lg..keadaan aku skrg ni..adalah dok mai sakit pas2 ilang...kejap2 je ada..x tau la tipu2 ke main2..
so smlm pas lepak kt coffee bean...kami pun balik sbb od keje mlm...
tetiba danish nak pimpin tgn arwen...ssh betul kalo danish ni nk pimpin tgn adek dia..jarang2..kalo paksa pun dia xmo kdg tu..tp smlm dia ngan baik ati kata..mama abg nak pegang tgn arwen..mama abah jgn pegang tau...

alorrrr dok tgh riso x banak2 ni..bila tgk dua adik badik ni rs sejuk jek..smpi kt keta berpegangan tgn..suwittttttttttttttttt je kan hehehehe

suwittt kan..hehehe

jarang dpt lihat situasi cm gini hahaha

jom balik

nota bijik: petang ni ada cek-up..so dgr ape nasihat doc..kena tgu 10 hari lg ke..or caner..doakan aku x kena induce ye kwn2...huhuhu

Ahad, 20 Mac 2011

LIVE: LEPAK2 @ CB


LIVE: LEPAK2 @ CB, originally uploaded by elly_syok007.

Tgu2 pya tgu x letup2..bosan trs buat xcercise kt sopin mall n lepak menikmati mocha blend kt CB..rini pttnya duedate..riso terover lak..apa petua nk cepat branak eh?

Jumaat, 18 Mac 2011

LIVE: PAU RAJA LAWAK


LIVE: PAU RAJA LAWAK, originally uploaded by elly_syok007.

Menìkmat pau smbil tonton raja lawak final..update: masih blom meletop adoii

Selasa, 15 Mac 2011

AKU BOLEH...AKU BOLEH

ya ya ya AKU BOLEH....AKU BOLEH tetiba mak buyung ni kahkahkahhhhhhhhhh
bg semangat pd diri sndiri nak beranak ni...ya ya AKU BOLEH..AKU BOLEH
AKU BOLEH TAHAN SAKIT...AKU BOLEH PUSH...AKU BOLEH HADAP SEMUA INI...ape nak takut....nak x nak ko kena hadap gak...kahkahkahkahhh

xdelah ni ha..kak ipo aku dah selamat melahirkan bb boy kul 4 petang td...
kami due date sm 20.3..x sngka lak dia meletup dulu
sbb td balik lunch..tgk2 mil dah balik weiiii...kelam kabut dok msk nasi n lauk tuk menantu beliau..sembang ngan dia...mak kata balik esok..mak jwb..ni kak ira kamoo dah ada kt spital nak beranak...hok alorrrr..dah banak eh...aku bila?
xpe2 mak g msk dulu...cheq nak tido..miahahahahaha

then baru je td aku kol mil aku kata kak ipo aku slmt dah kul 4 petang td...congrat pd kak ira...slmt berpantang (cam le dia tgk blog aku) kahkahkahhhhhhhhh

KATAKAN BOLEH EL BOLEHHHHHHHHHHHH YIHARRRRRRRRRRR

Masih

huwaaaaaaaaaa masih lg x meletup...hehehehe
ape nak wat bb xmo kuar awai2..suka sgt dok dlm perut mama dia
lg 5 hari je lg..adoiiiiiiiiii mcm2 perasaan ada skrg ni
harap2 semua selamat dan dipermudahkan
smggu yg lepas asik mkn luo je..ate mak buyung x larat
tp kalo dh mkn luo ari2..lunch n dinner..amboiiiiiiiiii mewah idup ye..hahahaha
so mggu ni xmo mkn2 kt luo..lgpun od keje mlm...so apa yg mmpu aku lakukan msk yg cepat dan ringkas tp sedap...lgpun aku masih dlm diet hahahaha..alhamdulilah tiap mggu kena cek-up adalah naik 0.1-0.2gram je..nak msk..msk tuk anak2 jek...

od pun x larat nk tgu..kalo dia keje..sure dok call/sms tya...nak beranak ke..bila nak beranak..hahaha sabo je lah..ape leh buat..tgu je signal dr anakanda dlm perut tu...:)

bila od keje mlm ni..seriau juga yelah..xde sape kt umah...harap2 sempat lah tgu mil balik dr ngaji pondok...esok baru dia balik..tp kalo xde org...insyallah kak ipar akak bbsitter danish tu ada je kt uma sebelah..kira rs2 sakit nk beranak nti boleh je pggey deme tu sementara od balik keje (in case lah kan)

mcm danish dulu...od keje mlm...abg ipo yg tulun antor...od baru smpi kendian..ms arwen lak..od keje pagi..tp alhamdulilah nak subuh tu sakit nak banak...dia antokan..kali ni x tau mcm mn..hope od adalah kt umah..bolehlah bg semangat sikit...

kali ni pun cam biasa gak od msok tgk aku dlm LR tu..sure dia dah lali ngan keadaan LR dah..ms danish dulu sian pulak ke dia sbb tgu pya lama dlm tu smpi tido dia...yelah danish dulu mmg ssh skit nak kuo..tp bg time danish nak kuo tu smgt terus...time arwen plak...arwen betul2 nak kuo dah..sib bek od masok2 je LR tu terus bg kata2 semangat skit..pushhhhhhh...pushhhhhhhhhhhh tarik napasssssss pushhhhhhhhhhh kuat kuat kuattttttt..hahaha 2 3 push dah kuo arwen..sng benau...:)

papepun tgulah aku meletup ye kwn2..hahaha

5 hari lg...:)

Sabtu, 12 Mac 2011

LIVE: i pas 2 u


LIVE: i pas 2 u, originally uploaded by elly_syok007.

Mgu dpn aku start cuti hari kamis..smua keje dh diagihkn pd mkcik2 tu..hope xde problem lah eh..mostly keje2 aku tu aku dh setel..cuma if kalo ada program bru tpksa lah bkk file bru..alah 2bln x lm mn pn..

Jumaat, 11 Mac 2011

JAPAN 8.8 QUAKE - TSUNAMI - 11.03.2011



Remind to all frens : 53 negara termasuk Malaysia diberi amaran Tsunami. Apa kata malam ni jangan g mana-mana.. jom baca yasin beramai-ramai. semoga kita semua dilindungi olehNYA
copy dr sahabatku ILA

39 isteri..94 anak...33 cucu

Keluarga Ziona Chana adalah THE BIGGEST FAMILY IN THE WORLD
berkampung di salah sebuah perkampungan di INDIA
beliau mempunyai 39 org isteri, 94 org anak dan 33 org cucu
semuanya tinggal di sebuah rumah 4-storey yg mmpyi 100 bilik
semua 181 org ahli keluarga beliau tinggal di bwh satu bumbung

Ziona bersama 181 org ahli keluarganya

4-storey house...100 bilik

isteri2 beliau yg senior
mereka memerlukan 30 ekor ayam..100+kg ubi...dan 200+kg beras
tuk menyiapkan hidangan mereka

Ziona bersama 39 org isteri beliau
isteri2 yg muda akan ditempatkan dekat dgn biliknya..yg dah tua2 tu
letak jauh2..hahahahaha...tp Ziona tetap akan melawat dan beramah ngan kesemua isteri2 beliau..beliau xde nak pilih2 ok..:)

suasana bilik tido..1 bilik kongsi rmi2...mcm doom lak

Menurut Ziona..dia masih lagi mencari bakal isteri barunya..even kalo dia nak kt org Amerika dia sggup pi sn cari..ahaks

sape2 mau sila2 :)
subur giler kau Ziona..bak kata salah seorg isteri beliau..Ziona adalah lelaki yg paling ensem kt kpgnya..hakhakhakhakkk

nota bijik: meniti hari..hari demi hari...bila nak meletup ni weiiiiii

Khamis, 10 Mac 2011

Celebrity Shoes

Paula
Oprah
Mariah C
Fergie
Jessica Alba
Kimora
Christina

Siti Nurhaliza..nak jugak tu hahahaha

nota bijik: huwaaaaaaaaa aku lgsg xde kasut dah skrg
mn aku letak x tau..ish pelik2..(aje gatai le tu nak beli baru) harusssssssssss pas pantang
cergas sopin ok...:)
giler lama xpki vogeh2 ni :)

kasut peknen skrg ni pun dah setengah hancusss..kahhhhhhhh
ada org nk bg x kasut kt aiiii x huhuhuhu

FAZURA VS TETEK

ha x tau update ape
sbb xde mende nak update
tup2 sj godek2 akaun nuff
tgk ape lak kali ni keyword yg paling TOP

wahhhhhhhhhh kali ni keyword FAZURA mendadak naik tiptop mengalahkan pesaing yg dulu
iaitu TETEK..terus menjunam kau..kahkahkahhhhhhh
x sangka penangan FAZURA tlh mybbkan keyword tetek terus pasrah ke anak tangga ke5..wakakakaka
gamaknye...mereka2 itu dah jemu nak tgk tetek..depa nk tgk FAZURA pulak kahkahkahkah

homestay ampang tu..mmg jd hot trafik...
kdg2 tu smggu 2 3 org dok email tya kt mn...nk no tepon
kdg2 tu balas gak email derang..kdg2 tu lupa..sbb bila cek balik no tepon homestay tu dah xde
tp dah notes kat n3 homestay tu no telefon owner tersebut..harap2 xdelah mtk lg...ponin den



10 DAYS TO GO
CEPATLAH BB...MAMA X LARAT NI NAK BW PEROTTTTTTTTTT

Rabu, 9 Mac 2011

Maya Karin dan Remy Ishak Couple of The Year - Filem Cun

geram betul pg td...
kan aku nak cuti pjg (Maternity Leave)
so keje aku terpksa lah diagih2kan pd dua auntie kt sini
yg org baru tu..dah setel..sng bekerja ngan dia..xbyk songeh
tp auntie monopos ni..aduiiiiiiiii sakit jiwa aku ngajo dia
kan kalo kita nak bukak file...then nak tgk file folder tu sng..just klik VIEW..then LIST
itupun dia nak catit dlm nota...bongoklah lu kahkahkahkahhh penin2 aku ngajo dia
tp dialah master kt sini sudah 16thn keje sini...kalo tya pape..sure kata..I DUN KNOW..bongok..haaa amek ko..

dah dah dah setel pun agihan tugas td..
berbalik tajuk n3...hahahah REMY ISHAK
mmg best beliau ni...berkenan sjk dia berlakun drama NUR KASIH terus jatuh chenta...bila tgk REMY ISHAK ni sure teringat lakonan beliau dlm MAT BUNGA..lg nak tergelak guling2 jd lelaki lembut...then teringat pulak lakonan beliau dlm drama ape ntah..SABAR..yg dia berlakon sebagai mat bangla jahit kat kedai ABBY n LOKMAN HAKIM tu..tu lglah...kahkahkah ye ye je terer menjahit..kelako nak mmpos...

so filem terbaru REMY ISHAK...filem CUN
adoiii bila tgk preview gambar2 kt ohbulan n sensasi
mcm best jek...nak tgk tp ms tu aku pantang
tp sure ASTRO ada program yg filem2 tu..ape ntah..yg kena beli tu kan..haruslah aku nak amek kalo ada...hahahahaha

filem CUN..lakonan REMY ngan MAYA KARIN
mengisahkan...maya karin sbgai LUNA...lari dari hiruk pikuk kota ke kampung di daerah nun di KEDAH..bertemu ngan jejaka kampung bernama ATAN (remy)..nak tau lg ko terjahlah ohbulan ngan sensasi..kan aku cite smpi cicah lantai lak hakhakhakhak

awww adam..eh remy hehehe

berani tul maya naik kebau tu..kalo aku idokler..

cam minah kampung hulu tul si maya tu hahahaha

maya n remy

ha sape minat beliau..haruslah terjah filem ni 31/3 nti...

Maafkan Diri Ini - Doakan ye

assalamualaikum dan good day to smua
pehabaq semua...hope semua sihat2 no
aku kt sini haiii x tau nk katalah
smlm igtkan dah banak sbb..dr pg smpi mlm
sakit kejap ada kejap ilang..sakit tang pinggang
n kdg2 perut mengeras smcm...xtau nk kata sakit nak banak ke
sbb b4 ni xnah rs sakit cengitu..dan nk kata turun tanda xde pun
bila tya kwn2..kata tu tanda2 nak banak
dua2 anak aku b4 ni turun darah..so aku leh la tau la cm mn
tp smlm rs tipu2 lak sakit tu...tp mmg sakit tang pinggang..mcm2 dicucuk2
aku x g cek pun klinik...n xmolah serah diri bolat2 kt spital tu..sat lg melopong aku kt sn..xmo arrrr...bosan...anak no.2 ritu..sggup tahan sakit..smpi betul2 nak banak n rs nk terberak barulah cergas g spital..alhamdulilah x lm kt spital pun dlm 2-3 jam dah banak..yg no. 1 tu jgn ckplah...mmg MAHA HEBAT...huhuhu

b4 aku deliver bb ni..nak mintak maaf pd semua baik yg dah kenal..x kenal tp mcm dah kenal hahahaha...maafkan diri ini jika ada buat salah dan silap xsengaja..sengaja ye...mintak korang semua DOAKAN AKU DIPERMUDAHKAN SEMUA

w/pun anak nk msok 3 dah ni...haiii berdebo risau takut...haiiii mcm2lah..x tau nak adap sakit ape kali ni...hope xdelah sakit2 ye...amin

semua kelengkapan dh ready..ready to go je blum hahahaha
x larat nak bw perut nan besar ni..skrg pun nk buat keje pun x larat...kata kt laki
aiiii benti msk start hari ini..dan xmo wat keje berat2 dah...dia ok je alhamdulilah

start mggu depan kalo x sakit lg...mayb cuti lebih awal...alahhhhh x awal mn pun...cuti awal 2 hari je...b4 ni pun cam tu gak..sm jek..cuti awal 2 hari :)
harap2 kali ni dpt merasa air ketuban pecah..nk tgk cm mn air tu..hehehe

beg mama n bb

nota bijik: thx semua yg concern psl aku..n sllu mai terjah sini
dlm ketiadaan aku nti (eh xde ke..tipulah) rajin2 lah mai sini...
aku xupdate..korg mai lah klik HB n nff tu ye
hahahahahaha lap uolz taw

11 days to go...go go el go go el...mmpos aku kahhhhhhhh

Selasa, 8 Mac 2011

Nak Makan Kek

Mmg teringin nk mkn kek...lebih2 kek SR ni
teringin nak mkn kek indulgence
smlm od melayan keinginan mak buyung
adoi sedapnye bila dok teringat balik hahahaha
jdlah beli sepotong...sat lg kang mengidam lak pas banak hahahaha
sedapnye menikmati kek indulgence..sekejap jek dibedal hahahaha
beli gak kek moist choc ..sbb rmi yg dok kata sedap..bg aku sedap lg kek indulgence lg...

kek indulgence..yummy

kek moist choc

santai mkn kek ngan all fevret fries McD...hehehe
McD fevret danish..rs semua kids cengitu gak kan :)

aiii diet..mkn kek jek..wekkkk


Part 2 - Donut Pelbagai Bentuk plak dah

hari ahad lepas kan aku buat donut..so ada balance skit...buatlah aku tuk bekpes pg isnin..hehehe
smbil duk uli2 tu...aku pun buatlah pelbagai bentuk donut..sjlah gatai tgn..hahaha

hasilnya


donut biasa

donut bulat (cam meatball plak hahaha)
yg ni kan kalo uli2 bulat2..letak dlm tu inti kari ubi kentang pun sedap kan..adoii meleleh lak aku cite ni hehehehehe

donut simpang siur..kahhhh
(ni kan kalo balut ngan hotdog pun sedapkan...hotdog lak xde..lenkali la buat)

hasilnya..tadaaaaaaaaaaaa...wallah..siap utk di bedal kami berempat..hahahaha

Isnin, 7 Mac 2011

Kaki Bengkak Ketika Hamil


Bengkak pada kaki biasanya membuatkan ibu berasa kurang selesa. Bengkak ini juga mungkin mengakibatkan ibu terpaksa menukar kasut. Ketahui kenapa ia terjadi dan bagaimana untuk mengurangkannya... Kenapa Kaki Bengkak Ketika Hamil?

Perut anda yang membesar semasa hamil memberikan banyak tekanan kepada pengaliran darah dari bahagian bawah badan ke atas terutamanya jika anda duduk terlalu lama di pejabat atau di dalam kenderaan. Cecair ini akan banyak mengumpul di bahagian kaki anda dan menyebabkan kaki bengkak. Keadaan ini dipanggil edema. Ia biasanya terjadi di trimester ketiga kehamilan.
Bengkak ini akan surut selepas anda melahirkan. Tetapi anda boleh mengurangkannya semasa hamil dengan mengamalkan perkara berikut:
  • Jangan duduk atau baring terlalu lama. Sekali-sekala bangun dan berjalan.
  • Tidur mengiring ke sebelah kiri dapat mengurangkan tekanan saraf, saraf terbesar terletak di sebelah kanan.
  • Naikkan kaki anda ke atas seboleh mungkin.
  • Rendam kaki dalam air sejuk.
  • Jangan menyilang kaki semasa duduk terutamanya dalam masa yang lama.
  • Regangkan kaki anda dan pusingkan pergelangan kaki anda, begitu juga jari-jari kaki anda. Gerak-gerakkan.
  • Minum air secukupnya.
  • Gunakan kasut dan stokin yang selesa. Jangan pilih yang ketat.
  • Kurangkan pengambilan garam dan makanan pedas.
  • Gunakan penyokong perut untuk wanita hamil untuk mengurangkan tekanan
  • Amalkan senaman yang sesuai untuk wanita hamil.
kali ni npk kaki aku bengkak awal..mayb byk buat keje kot..ntahlah harap2 xde pape lah eh

Sepetang Bersama Siput

pas update psl donut smlm...aku terus bw budak2 kuo..x tau nak tuju mn..danish dr petang td dok bising suh bw dia g cari siput kat laut..sibuk nk bw penyeduk pasir tu...
at last kami lepak je kt pantai seagate..situ adalah pasir2..boleh lah danish ngan arwen layan pasir or cari siput..ntah siput ape dia nk cari...layan je

layan budak berdua ni main pasir

abg tgh melukis

danish lukis org...pandai dia lukis..comey jek..

main pasir sm2

mama...abahhh...abg nak cari siputlah

abg asik kaco je adik nye

mama..abg dpt siput..bkn siputlah abg..tu kerang lah

cam kembar x...hahahaha

nota bijik: x smpt nak mkn donut kt sini..kami terus g padang kota lak..smpi sn barulah nak mkn donut..tu pun cepat2 mkn sbb angin dah semacam...cuaca dah gelap...ari nak ujan...aku kalo bab2 ujan kt padang kota or kt gurney drive seriau psl..dulu tsunami kan terkena kt area situ..huhuhuhu terus cabut kami