Selasa, 8 November 2011

Resepi Udang Masak Jintan

pagi2 raya..aku still xbgn lagi..hahah voleh
tp sempat mandi sunat hari raya..cuma x gi solat jek..ate bebudak tu sape nk jaga
smbil2 tu aku sediakan juadah tuk dimkn pas solat raya
yg ada pg tu cuma..ketupat palas..cuq peneram dan kek gula hangus...
rendang non hado..sbb tgu agihan daging lembu korban hahaha
tghari tu..penat giler..mn x penat..ngan alana lg sedia maklum nak kt aku jek..
ngan nak tulun mil msk tghari lg..perghhh double penat
tghari tu tulun mil masak nasi tamato..ayam masak merah...jelatah timun...udang jintan...
tgh2 msk tu daging korban dah sampai..kami semua buat korban lembu...share 1 lembu
then ape lg..time tu ipar duai dah mai..so lepas kt deme je lah..aii surrender ok dr pagi gigih uolz hehehehe
senior2 plak msk sup tulang n bihun sup
terbaekkkkkk sup tulang sori non hado pic..tuan pya blog mentadarah x hengat :)

Resepi Udang Masak Jintan

bhn2:
Udang/Sotong/Daging/Ayam

Jintan manis
Jintan puteh
Serbuk lada hitam
Bwg putih
Bwg besar
Halia
(semua diblend)

air asam jawa
bwg merah dipotong bulat
cili padi
garam

cara2:
Tumis bahan2 diblend smpi naik bau. Masokan Udang. Kacau smpi udang msk baru msokan air asam jawo. Then letak garam skit. Last msokan bwg bulat..cili padi sejibik2. Wallah siap

korg mkn perut lembu????????
aku eeeeeee x mkn pung..tp ipar duai suh rs..cicah ngan air asam katanya..wallah syiokkk
aku pun try lah
ok jugaklah..tp sib bek air asam mil aku tu power..kalo x..xmau aku torai

perut lembu..yg perut cam kapet tu mil aku terbagi org...hahahah sian bil x dpt nk rs

air asam mil yg meletopppp!!!!

Lepat manis...mil yg buatkan..aku just tulun sj...

Mudah yg amat..tp nak membuat tu payah..hahahaha..bhn2 dia 3 ketul tu je...tepung pulut...air gula merah...gula putih..bancuh semua jd likat2 tu then taruh dlm daun pisang..tgh2 tu letak inti kelapa...siappppppp

nota bijik: ada org tu...sng hidup tul.xyah wat keje lgsg
yg aku 3anak..penat nk mmpus wat keje...nk kata tulun kupas bwg x..tulun cuci pggn x..tulun basuh beras x..tulun kemas2 umah x..ok ok x wat semua tu..bancuhlah ayaq..x jugak...dok beromen dlm bilik...kalo tang aku npk je buruk..weiii buruk2 aku pun x sggup tgk mil sorg2 kt dapur ok...akai ada
tp masih lg ada yg xnpk pengorbanan aku..baik aku..npk buruk aku je..ehhh bukak la mato ko tu skit
kot aku ni jahat sgt pun..celupar mulut aku ni pun...sila consider lah aku ni byk korban ms tuk semua ni..PLSSSS la woiiii