Selasa, 8 November 2011

Resepi Kek Gula Hangus

elo semuaaa..waaa sure beraya sakan korg eh
sure sgt happening bergumbira smpi pecah siling umah gitu hahaha
berjalan sakan...berjumpa kawan2..huhuhu
aku spt korg tau..atau mmg xtau..atau buat2 xtau..atau lg best xtau lgsg..miahaha
mmg xde mood nak beraya kurban ok
nak berbaju raya bagai pun xde..buat2 mcm hari biasa aje

dlm2 xde mood ati nak gak masak sesuatu ye..nak gak menjamu org2 yg dtg ngan air tgn sndiri
ngan alana nak berkepit tuh..cm mn nk msk..xpe gigih jugak le..dukung alana smbil masak..perghhhhhhh hebat bukan :)

nah aku buat KEK GULA HANGUS
ni 1st time aku cuba..alhamdulilah menjadi..tu febret aku taw..senang bebeno

Kek Gula Hangus
ate loyang besor beno..agak nipis..so aku potong dua..npk besor sikit :)
nti nk beli loyang hat kecik pya

ate dah siap...laju je mkn..dah la buat skit...bahan2 pun non hado..ni pun buat 1 bancuhan
pic wif flash

pic without flash

RESEPI KEK GULA HANGUS

bahan2:
1cwn gula
2sudu besar butter (aku pki mentega biasa je)
1cwn tepung (diayak)
3sudu besar susu pekat
2sudu teh soda bikabonat
3biji telor
1cwn air

cara:
1. masak gula hingga hangus
2. masokan air. kacau sebati.tutup api
3. pukul telor hgga kembang.
4. Masokan susu pekat. Kacau sebati
5. Masokan tepung dan soda tadi sedikit demi sedikit. Kacau sebati.
6. Masokan gula hangus tadi ke dalam. Kacau sebati
7. Perap selama 2-3jam
8. Bakar selama 45minit/1jam dgn suhu 180 darjah

Sekian terima kasih
Majulah anda dalam masakan..wakakaka