Jumaat, 21 Oktober 2011

Hari Ini Kita Belajar Sejarah Bukit Melawati

ok..Isnin sudah...time to gerak balik penang
xpuas lor berjalan kt sini..kena amik cuti byk hari smgu ke kan kan kan hahahaha
ikut plan mil nak balik jalan lama..nk sggh Kuala Selangor..ermmmm ada apa kt sn eh

oh ye kalo korg ikut jalan ni korg sure akan lalu tmpt Kelip2 Kpg Kuantan..haa nah g x?kami x g lah sbb nk tgk ape siang hari..kehkehkeh kalo mlm boleh la npk kelip2 tu

kalo x kerana mil yg plan nk g Kuala Selangor tu..kami xtau ada peninggalan sejarah situ..mn lg kalo bukan Bukit Melawati

ok ms kami smpi Bukit Melawati ni..xde org pung..2 3 ketul je famili yg ado..mayb sbb ari Isnin kot..tp tgk tmpt tu mcm dah kena tinggal..not like before yg aku tgk2 kt gugel..:) tp at least dptlah kami tau serba sedikit psl sejarah Bukit Melawati ni..mati2 igt Bukit Kepong derrr kahkahkahhhhhhhhhhhhhhhhhhhh..ape lg dh smpi potosut lah kehkehkehhh

anak sapalah yg cumel2 ni kan...hahaha

mmg ssh benonye nak amek 2bradik ni posing sm2..tp ritu ntah caner..kamcing lak

kg blkg tuh Muzium Permainan..close plak...tgk muzium tu mcm dah rosak..mmg npk terbiar je..nape cam tu..nk kata tgh reno..xde plak..sayang betul

2bradik yg suka gaduh hehehe
dlm Muzium Permainan tu yg aku dpt info mcm2 permainan dulu2 ada..cam tarik daun upih..congkak..dam aji..gasing..sepak bulu ayam..
ish2 time aku kecik2 dulu mmg gemo main ni

ok pusing pya pusing jpe meriam plak..meriam lama ini dijadikan senjata dan kubu pertahanan dari serangan Belanda.

ms snap pic ni abg danish kata..panas lah mama bontot abg...kejap2..tahan skit abah nak amek gambar tu..hahahaha

blkg tu rsnya sungai kuala selangor ke hape..x pasti :)
tp view mmg cantekkkkkkk

kt blkg aku tu..Muzium Sejarah Kuala Selangor..tutup plak

ni lak berbelakangkan Rumah Api..bina tahun 1907
dikenali sebagai Rumah Api Altingsburg yang diambil namanya bersempena nama seorang Gabenor Belanda

huh ape yg derang tgk tuu?????????????????jeng3x




















apakah itu

lorrrr monyet ghopenye..giler byk monyet itam kt situ...
ada kejadian dimn...mil belikan sayur nk bg monyet tu mkn..then bg kt abg danish pgg..xsemena2..monyet ni lari2 kt abg danish..aku igt monyet tu nak gigit danish..ghopenye monyet tu nak curik sayur kt tgn abg danish....panik aku...yelah takut gak le dia cakau anak aku..kenyang monyet tu dpt segengam sayur kacang pjg hahahahahahaha

see giler byk monyet spjg jln..siap lepak2 tepi tu...
benonye monyet2 ni ok je..xdelah ganaih pun..siap ada pelawat tu bg mkn atas bahu dia lg..:)

ms snap pic ni..monyet2 tu dok kelilingan kami..aku yg takut2 tenuk terus jerit..mummyyyyyyy mummyyyyy hahahaha..

pusing pya pusing lg kt Bukit Melawati ternpk lah Perigi Beracun..Airnya berisi racun, hasil ramuan beberapa jenis getah dan miang rebung. Airnya diisi sehingga paras dagu sebagai penyiksaan kepada penderhaka.

Kubu dan Batu Hampar
Lagenda mengatakan bahawa batu ini adalah tempat memancung kepala penderhaka.

ni plak Makam Diraja Selangor..asal semua tutup..caner lah nk tgk kt dlm..
Makam ni ada 3
Sultan Selangor Pertama - Sultan Salahuddin (1742-1778)
Sultan Selangor Kedua - Sultan Ibrahim (1778-1826)
Sultan Selangor Ketiga - Sultan Mahmud (1826-1857)

see npk x meriam berbalut kain kuning tuh...tu Meriam Penggawa..dijumpai sekitar 1966 di Sungai Buluh. Sentiasa dibalut ngan kain kuning..Nama betoinya Petoi Boga yg bermaksud Puteri Putih


ok sekian saja kelas sejarah kita tuk ari ni...:)

nota bijik: mmg xsaited giler tgk bahan2 sejarah nie...then kami gerak g Paris lak..Paris????hahaha