Jumaat, 7 Oktober 2011

Alana wif solid food

Alana beruntung..sbb kali ni mama dia pandai dah wat solid food tuk beliau..b42 ni tuk abg n kakak xde...bkn xde..ade..tp x semeriah solid food tuk Alana...b42 ni aku pg2 dah gigih msk bubur nasi tuk depa..xpelah ms tu time msok ofis kul 9pg..sempat la tgu bubur masak...tp for dis time...aku advanced skit...ni gara2 tgk kaum2 ibu yg bekerja gigih buat solid food frozen tuk bb depa...

solid food frozen ni sesuai tuk ibu2 yg bekerja yg xde ms tuk msk tuk bb depa..mcm aku...dgn solid food ni sng bg aku..xdelah kelam kabut msk pagi2..n yg best tu boleh pelbagaikan food tuk Alana...aku dah mula suka nak buat solid food frozen tuk Alana..

ahad lepas dah sopin buah n sayur tuk Alana...keledek..carrot...kurma..pisang..brokoli..bayam..prune...apple..so far ni je lah yg kerap aku bg...ritu bs ada kata dia xbape suka brokoli...mayb bubur tu xde rs..tp esoknye try msok brokoli ngan pisang..ok abis mkn..means Alana nk mkn yg ada rs2 manis skit...manis buah xpe..hehehehe..so tuk bg Alana syok mkn aku akan pastikan bubur tu skurangnya ada manis skit..msok je sayur or buah2 yg manis..spt apple..carrot...prune or kurma..mn2 lah sukati..so kesimpulannya Alana nak mkn..xdelah buat muka eeeee tuh

sng je nk buat puree

basoh cuci bersih sayur or buah. Kemudian rebus atau stim (aku rebus). Then blend bersama air rebusan tadi smpi hancur. Then msokan dlm kiub ais. Tutup kiub tu supaya xde bakteria yg merebak. Setelah puree tu keras. Keluarkan dan msokan dlm bekas dan frozen balik. Bila nak msk bubur boleh amek 1kiub tuk satu puree. Sngkan ahaks

puree apple..sllu kalo puree buah2 ni tuk snek petang
nk letak dlm bubur nasi pun boleh..apple ni manis

puree bayam n brokoli

puree carrot

puree keledek..keledek ni aku suka..manis2
Alana mmg suka keledek

puree carrot...bayam n keledek yg siap frozen n diasing2kan dlm bekas

so pepagi sng lah aku just amek kiub2 puree tuh..then msk..kejap je siap...hat ni menu bubur nasi + puree keledek, brokoli ngan pisang..ok bubur nasi tu pun aku msk siap2 then frozen kan..so sng skit keje aku..tu just tuk weekdays jek..kalo weekend time aku cuti baru aku msk fresh bubur nasi..malas tul aku kan...kejo ms beb

ok bubur nasi tu..nk msk kena basuh bersih2 n toskan. Masak smpi jdi bubur. Agak2 suam bubur tu baru blend n teruskan msok dlm frezer.

tadaaa siap tuk dihanto kt bs..

nota bijik: puree2 ni leh tahan selama 2-3minggu