Rabu, 3 Ogos 2011

Sotong Taucu & Bihun Singapore

hai semuaaaaaaa...tup2 dah 3 rmdan kita berpose...haiii cepat sggh eh...then tup2 lg smgu nak raya..ms tu lahhhh giler bz nak prepare raya kan..haiiii tahun ni non buat kuih rayo pslnye x larat..udah2 lah spjg kawin slma 5 thn ni..mmg tiap2 tahun aii ngan en. somi sm2 buat kueh rayo...tahun ni rsnye tak...takk...laaa betul lah x buatttttttttttt...hahahahaha

ok back to the story asal..heheheh smlm better then yesterday ewahhhhhhhhh...yelah balik keje kul 430..so dan lah nak prepare menu berbuka sblm amek bebudak tu dlm kul 530..yelahhh bbsiter pun nak msk jugak kan..kenalah faham...tp mmg laju2 lah aku masak...msk simple je..aku just msk lauk berbuka dulu..then sambil2 tu ready msk tuk buat bihun singapore...so nak dekat berbuka tu..baru aku msk...

al kisah sotong taucu ni..aku dpt resepi dr program tv..
sng beno dia msk..en. od dah beli sotong siap2..aku lak dah siap2 cuci sotong ni tggl nk msk je (yg lelain pun sm..ikan ayam etc..dah cuci bersih2..simpan...sng keje nk msk nti)

Sotong Taucu

resepi: sotong potong besar2

2ketul tauhu
3ketul ubi kentang
(A:dua2 digoreng..ketepikan)

bwg besar
bwg putih
cili padi
halia
(B:dihiris halus)

taucu (pki 2paket)
sos tiram
perahan asam limau
bwg besar dipotong bulat
cili padi
garam

cara:

tumis bahan B smpi naik bau. masokan taucu, sos tiram, asam limau.Masokan sedikit air and kaco gaul. then masokan sotong. msk smpi sotong agak2 msk..baru msokan bahan A. kacau gaul lagi. Then agak2 semua dah sebati msokan potongan bwg besar, cili padi. Garam. Walahhhh siap :)

letak alana dlm ni..sng skit aku nk msk..smbil2 msk..dok sakat dia hehehe
(skrg dah mula isap jari kaki plak huhuhu)

530 dah siap msk nasi n lauk sotong tu..then pi amek bebudak tu...so pikirin nak msk bihun tu nk dkt berbuka...x jadi sbb tgk mood alana ok..so teruskan msk bihun..kang dia meragam..satu hal x msk bihun aku...so smbil entertain alana..aku pong pang pong pang kat dapur hahahaha

kul 6.45 dah berehhhh msk Bihun Singapore
(perengat balik ms nak berbuka..xlupa bg kat bbsitter) hehehe

nota bijik: smlm en. od balik dr keje ada beli air nira katanya: ni saya punya..awak xleh mnm..ubat kuat ni..aku: apakahhhhhh wakakaka