Jumaat, 5 Ogos 2011

Nasi Tamato Ikatan Chenta

alhamdulilah sudah 5hari kita berpuasa..
bila kita bekerja ni x rs sgt ms berlalu..cepat jek dah kul 4.30
(apa xnya dok bw jek kojenye hahahaha)

bila kt opis ni xdelah menganggu iman cuma kdg2 tu terliur jugak tgk menu2 kwn2 kt blog masing2..tp kalo time cuti dok kat umah adoiiiiii sgt2 mencabar iman..bila time anak2..MAMAAAAA!!!!!!NAK MILO SEJUK....MAMAAAAAAAA!!!NAK AIR SARSI....MAMAAAA!NAK SUSU...susu bebudak tu pun tgk deme mnm pun terliur kahkahkahkah..tulah dugaan...arrghhh lupakan aje itu semua meh tgk ape aku msk smlm kanzzzzz

smlm aku msk tuk berbuka simple jek...xdelah berkuih2 bagai..sbb menu ni dah kira berat jugak...aku msk menu ni as alwiz hari2 biasa pun ada gak msk..ni kira pose list lah ahaks

NASI TAMATO IKATAN CHENTA

resepi cara el: beras wangi skit..beras biasa skit (beras biasa sj pun xpe campur dua cuci bersih)
bwg merah..bwg putih..halia (dihiris halus)
(tumis bahan hiris dgn myk sapi bersama2 ngan kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih hingga kekuningan. Kemudian campakkan bahan tumis tu td ke dlm periuk nasi (jgn lupa taruh air mcm msk nasi biasa tu). Kaco gaul. Taruh garam skit. Tanak nasi..bila nasi half masak, msokan sos tamato..kaco gaul...kalo msok byk jdlah merah baru npk cantek :). Jgn riso if nasi korang mentah. Petua: Amek sehelai plastik tutup di atas periuk nasi tu. Biarkan sj.
Dah masak hiaskan dgn kismis, daun sup/bawang, buah gajus. Wallahhh siap :)

AYAM MASAK MERAH JGN KAU MARAH

ACAR TIMUN..aku pggey JELATAH..ada gak org pggey KERABU TIMUN

LENGKONG BANDUNG

(dis one beli kt param..en. od yg beli..ate ritu kata kt dia teringin bebeno nk mnm lengkong bandung..tup2 dia g beli senyap2...sgt syok..tapi XSEDAP ok xsedapppppp
cayorrr giler air dia..susu x cukup la tu..x rs air bandung pun..haiiiii buat sndiri lagi best..nti nak beli air sirap n lengkonglahhhh..buat kaw2 pyaa..tulah kalo beli kt param ni...indah kabar dr rupa..coiiiiiiiiiiiiiii

nota bijik: skrg mood msk ok lg..xtaulah 1 2 mggu lg..lg2 nak raya..sure dah malas hehehe