Sabtu, 6 Ogos 2011

Kari Kepala Ikan Mamak Style

pekabo yob..yong hehehe
alhamdulilah dah 6hari kita berpuasa...
ok ok mls nak merepek..meh nk stori psl kari kapla ikan ni
ni ikan en. od mmg dh beli b4 pose...lauk2 b4 ni pun mmg stok bln pose
so tiap2 ari lah aku msk..lgpun en. od lebih suka mkn kt umah
lglah bini dia rajin ke dapur..nak2 lg kalo en. od bertambah2 selera...
penat lelah segala berbaloi2 ceh ceh cehhh
so smlm en. od dah start keje shift mlm...katanya...aiiii balik jugak berbuka...nak berbuka ngan bini tersayang gitu..hahaha..lglah aku seronok nk masak...muntah muntahlahhh korg..wakakaka

Kari Kepala Ikan Mamak Style

kari kepala ikan ni mmg xguna santan..just guna perahan asam jawa..so mmg sihatlah mkn byk mn pun hehehehe..ni 1st time aku msk style mamak...yg beza ni resepi ni ada bahan kisar..sllu aku x buat bahan kisar tuh..yg lelain tu sm jek

Resepi:

A: bwg merah, bwg putih, bwg besar, serbuk lada (diblend)
B: bwg besar, bwg putih (dihiris halus)

cili kisar
rempah kari 4 sudu bsr
peraham asam jawa lebihkan
daun kari 2 3 batang (jgn leraikan btgnya coz it will make ur curry sdp bau)
halba campur
air
garam

bendi/terung
tamato

cara: Tumis bahan B bersama halba campur sampai layu. Then masokan bahan blend bersama cili kisar, rempah kari n daun kari. Tumis smpi kari betul2 msk. Kalo kari kering msokan sedikit air. Then masokan perahan asam jawa. Lebihkan sedikit. Letakan garam. Then msokan ikan dan bendi. Jgn msk lama sbb ikan cepat msk. Dah masak baru msokan buah tamato. Wallah siap :)

terernye el msk..ish xdelah terer mn..semua ni resepi dr cik gugel hehehe
en. od lak laju2 jek mkn..adoiii sian plak dia nak keje balik..aku kata alang2 dh kuo mkn lah lagi..haiii tambah lagi en. odku itu..senyum jek aku nengok kehkehkeh

Tadaa aku dh pndai wat Kuih Talam Gula Merah...bestnyaaaaaaaaaaaaa

mmg dah aim nak wat kuih talam ni..tp xde ms..n takut x jd..so smlm nekad nak buat..riso gak le ms x cukup kan..tya en. od ada kapur x kt umah..elek katanya..
pas balik keje laju2 aku g kedai beli...
ni 1st time aku buat taw....n x sangka lak terus jd..yehoooooooooooo
teruja betul ms nengok kuih ni atas kukusan..npk elok je..riso gak lembik
tp bila masok molot..adoiiiiiiiiiii manis dia elok2 jek...x lembik x jugak keras...heheheh seronok giler2..mmg kuih ni kalo bln pose..mmg wajib ado..x sia2 aku torai smlm
aku wat lebih..so rini xdelah kuih..hehehe jimat2

nak resepi gak ke?:)

Ya Allah, aku bersyukur kepadamu diberikan kesihatan yg baik tuk memjaga keluargaku baik dr segi pakai n makan minum n segalanya ..amin2 ya rabalamin:)