Jumaat, 8 Julai 2011

HANTU TINDIH atau ape????

korg nah kn tindih x ms tido?kerap x korg kn?
aku nk kata kerap tu xdelah..tp sllu gak la kn
kdg2 tgh tido tu tiba2 x leh bgn..jenuh dok nk angkat badan tgn kaki pun xbleh
ms tu lah mcm2 bc pun kadang x boleh gak..tu ms kita dah tido..kdg2 aku nah kn ms nak tido..lom ape2 lg mata baru nak pejam..mcm ada benda nak tindih aku..mcm kes smlm
pas tgk cite ANNISSA aku gigih kemas umah bilik..rimas tgk..anak2 dah tido..od lak dok ngadap tenet...pas kemas2 tu aku terus baring atas katil..ms ni xde pape lg..dlm dkt kul 1 tu aku terbgn sbb alana jaga...pas bg susu tu..aku pun lena balik..elok je mata nak tutup time tu lah mcm ada something jek dtg kt aku mcm lembaga "HITAM" terus nak tindih aku...aku cepat2 bukak mata terus bc ayat2 al-quran..ms tu pun aku rs bdn x leh nak bgn dah..aku kuatkan jugakkk..benda tu mcm xmo kasi aku bgn..mata aku lak cm berat sgt2..tp aku gagah gak bukak kalo aku tutup sure aku susah nk bgn balik...kdg2 tu smpi ngis ha kau...alhamdulilah aku dpt bgn terus capai al-quran pegang...pi kt od..kata..hantu mai tindih...aku x panik pape pun cuma terkejut..sbb sgt2 cepat "BENDA" tu dtg kt aku

ermmm ms aku studi dulu pun nah kena 2 3 kali gak..smpi aku jerit2 nak bgn..bc segala ayat pun x jalan...mcm aku rs kurang dah napas...pas2 kan time tu kan titanic leo dicaprio dok hangat..aku pun terjebak gak le...pi la beli poster titanic ada gambo leo tu..pyalah suka g letak dlm bilik asrama...tu dia ada one day tu aku nak tido..dok ralit2 tgk poster tu..aku mcm npk byg2 putih dok mai kat aku..mcm nak tindih aku plak..terus aku bgn x jd tido...

kat umah kpg aku pun nah kena..ishhh byk gak lah kena..TAPI betul ke hantu tu?org tua2 sure kata tu kena tindih ngan hantu lah tu..apalah..tp bila aku gugel psl fonemena ni terjpe satu artikel yg benda ni dalam sebutan saintifik/medical nyer 'sleep paralysis'.

Sleep paralysis atau dimelayukan 'lumpuh waktu tidur' adalah condition yang terdiri daripada of course la paralysis (lumpuh) yang temporary (sementara). Temporary paralysis ni selalu berlaku bila masa hendak tidur (hypnagogic paralysis) atau baru-baru bangun dari tidur (hypnopompic paralysis).

Okey, normal badan manusia bila tidur, bila masuk stage tidur yang nyenyak atau REM (rapid eye movement waktu nyenyak ni, bijik mata kita gerak-gerak) stage otak akan bagitau badan kita suruh rehat so, badan kita kira macam switch off kejap REM atonia (tader muscle tone)

Ok, otak kita pun ada switch off button dipanggil reticular activating system RAS. Bila otak dah switch off badan, dia pun auto switch off RAS ni, so tinggal automatic function (degupan jantung, bernafas etc.) jer yang on. Kiranya screensaver laaa or hibernate so, bila kita bangun, RAS switched on balik. Kita sedar fully awake state. Tapi kadang-kadang, electrical signal tidak diactivate kan oleh otak suh switch on balik badan kiter. Maka masa tu laa badan kita lumpuh seketika. Before otak activate balik, memang menakutkan tapi benar.... tapi paralysis tu tak semestinyer complete atau full..kadang-kadang partial atau sebahagian jer. Tu ada yang boleh gerakkan ibu jari, tetapi badan lain lumpuh etc..

Satu lagi, sleep paralysis ni selalu jugak datang sekali dengan hallucinations (halusinasi la) either dalam bentuk auditory (dengar bunyi pelik-pelik), visual (nampak benda bukan-bukan) atau tactile (deria sentuhan, terasa benda sentuh/hempap dll..)

Sebab-sebab atau benda-benda yang boleh mentrigger sleep paralysis:

1. Tidur dalam posisi terlentang terlalu lama
2. Jadual tidur yang tak tentu arah (irregular sleep clock)
3. Sleep/rest deprivation (tidak cukup tidur la ni...penat sangat)
4. Stress yang banyak kat otak...masalah keluarga, kewangan bla2
5. Pertukaran gaya hidup secara tiba-tiba ( macam biasa dok rumah jer, tetiba esok gi panjat gunung, kayuh basikal....heheh extreme sangat contoh aku ni)
6. Orang yang ader penyakit narcolepsy

so nak percaya hantu ke x?terpulang kehkehkehkeh
tp bila alami tu mcm kena hantu je kan...ngis2 sudahhhh :)
tp kalo kena tindih ngan en. somi lain lak jd..kahhhhhhhhhhh itu xyah cite lah el bengonggggggg hahahahahaha