Sabtu, 4 Jun 2011

Mari Mengepam

untuk ibu2 yg bekerja...adakah breast pump sgt diperlukan?breast pump apa yg sgt consisten n bagus?yg mana satu pilihan ibu2 diluar sn?teknik perahan paling mujarab adalah TEKNIK MARMET...anda tahu apa itu MARMET..marmet tu adalah teknik perahan mengunakan tangan..yg tu kendian aku cite...meh aku nak stori psl breast pump ni ahaks

nowadays ni aku adalah pengepam tegar...bak kata en. somi..balik2 keje pam..balik2 keje pam..of kos lah benda tu la aku ngadap ari2..hiksss

sesi pam aku: -

1) 7pg b4 g keje
2) 1tghari (balik lunch kt umah jap terus pam)..if kalo incase x sempat balik baru aku bw pam aku g ofis
3) kul 530ptg (balik keje)
4) kul 10 mlm
5) kul 2 pg (kdg2 terlajak kul 3)
then rotate cam biasa

kalo ibu2 diluo sn nak bg susu sentiasa ada n byk..jgn skip jadual pam anda..dan sllu think +ve ms nak pam tu..mood kena hepi..minda kena tenang..baru susu byk..dan ms nak pam tu byk2 berdoa..Ya Allah perbanyakkan susu saya...permudahkan pekerjaan ku...aku nak bg susu badan anak smpi umo 2 thn...semangat penting..musuh utama susu xde..n x kuor adalah stress..tension..mood x ok...jiwa kaco...hehehehehe

aku skrg ni dah jd biasa bgn tgh2 mlm pam susu...tp yg paling x syok..aje aku bgn nak pam..alana jaga...aje bgn nak pam..alana jaga..so xmo dia jaga..sumbat cik B...dah lena baru pam..aku pam x lama pun dlm 10-15minit..agak2 cik B dah kosong..susu x kuo dah..stop..sambung next sesi plak

tp betul lah bila kita tgk susu kita tu kan rs syiok n bahagia jek...smpi setitik susu jatuh ke lantai rs nk ngis taw...:)

meh tgk pam ape yg paling best skrg

medela freestyle...perghhh ni best ni wooo sekali ko leh pump dua2 belah cik B..jgn ckp rege dia bape..ribu riban makkkkkkk

medela swing...ni sgt2 fofular..mahal jugak ni

breast pump NUK

breast pump snow bear
avent manual (ni pun femes gak)

so aku guna yg mn eh?ha meh tgk kt bwh ni

ni dia breast pump electrik jenama spektra 3..bersyukur sgt2 aku beli ni time arwen dulu seconhand jek..tu pun ratus2 gak..xpe org kata best value worthit...hehehehe...xrugi beli mahal2..berbaloi2...ms arwen dulu aku jarang pki..ms tu x reti ape itu bf..ape itu pam bagai...skrg ni breast pump ni lah yg tulun aku simpan stok2 ebm aku..siang mlm ngadap pump ni..heheheh tulah ibu2 diluor sn jgn kedekut nk beli pump yg mahal2...kalo beli murah nanti xdpt pulangan nye pulak..tp terpulang pd anda...hahahaha

nilah hasilnya...alhamdulilah dptlah tiap2 hari pump 4-5oz ..so sehari dptlah 16-20oz...sgt2 jeles tgk hasil kwn2 yg dpt 2 3 botol sekali pump...rezeki anak masing2 kan...hehehehe