Khamis, 6 Januari 2011

Sakit x keharuan - sembelit

pernah kena sembelit?????
scary kan
rs nak tercabot nyawa huhuhu

aku penah kena ms pantang anak no. 2..ya rabbi mmg azab kena sembelit
bila aku pikirin...psl pa la sakit giler2 ni...depa tertggl uri ke kt dlm perot aku..mulalah pikiran -ve...sakit yg amat tu xleh nk ckp..kuo air mata..kalo mlm kena tu mmg x boleh tido...
bila berak xmo lak dia kuo..yg kuo hanya air mate...huwaaaaaa
mcm nak beranak lg sekali jek ms tu..fikir ngan jahit kt bwh tu lagi..wow mmg giler kentang sakit tu...kalo dok teran2 mau koyak balik hahahahaha rare kan

then sms lah kt kwn2 yg pernah kena sembelit...ada yg suh g farmasi beli ubat..ada yg suh beli air ribena..ada yg suh mnm air byk..mcm2 lah...

aku telan ubat pun..bila bc arahan kena 24 jam pas2 baru OK..ngok lah..kena tgu lama..aku dah sakit mcm nak beranak ni..mau tgu lg..last2 aku igt lg aku x thn sgt2..aku suh bil aku g caltex beli ribena...terus dlm 1 2 jam g membuang..lega...serik dah aku sembelit2 ni...sakit taw
meraung atas katil..ngan bb nak susu..adoiiii

td aku gugel lah tips/petua nak senang lawas or legakan sembelit: -

1) mkn prune atau mnm jus prune - ctoh innershine brand tu/ sun sweet kordial
jdkan ia sbg kudapan pun boleh prune tu

2) mnm jus limau sunkist @ buah oren

3) mnm air suam sblm sarapan pagi

4) kurangkan mnm milo/horlick...sebaiknya mnm selepas mnm air suam

5) beli product dr HPA - Herba Pelawas

6) beli product dr nona roguy - phytonatal

7) sup sawi

8) mnm air asam jawa + 1 sudu gula

9) mnm susu
Align Center
10) beli ubat dari farmasi - ravin enema (msok kot 'tut) ada bran..aku x hahaha

11) mnm tonik cap gajah (ni tak tau kt mn ada jual)

kot2 lah ada sape2 lg x yg tau cara mengatasi sembelit..jgn malu2 bg tau eh leh kongsi2..sharing is caring ngeee

kali ni nak prepare siap2 lah apa yg ptt dimkn ms pantang or sblm due..sng lah nti
xde lah alami sembelit..scaryyy uuuuu