Selasa, 31 Ogos 2010

Nasi Ayam Madu..Biskut Semperit Koko..Asam Pedas Liza Hanim dan Biskut Kelapa..amboiii :)

ish2 cuti pjg ni lama giler aku x update blog nak buat bw pun dah malas..ms cuti ni lah nak rehat2 kan minda n badan yg x bape nak ada bateri...

assalamualaikom semua..pehabaq..hope semua ok..tup2 lg 9 hari lg kita akan menyambut Syawal..alhamdulilah syukur :)..aku mtk maaf byk2 if aku x dpt nk balas jejak korg semua insyallah ada ms nti aku akan balas ok..

cuti 3 4 hari ni sure rmi yg sopin tuk persiapan hari raya..syiokkknyeee nak pulak time gaji..n ada yg dpt bonus raya..amboii sakan le kome ye...aku cuti2 ni x g mn2..dok umah bersekang mata buat tait mata hahahahaha yelahhh mn ada ms nak rehat..time cuti nilah..

cuti ni pun sempat aku buat 2 jenis kuih raya..alahhh biskut senang mudah n murah asalkan sedap ye dakkk...yiharrr terima kasih diucapkan pd od yg turut sm membantu..tanpa beliau jgn harap ada kuih raya hahahahaha

menu ahad lepas..msk NASI AYAM MADU

AYAM MADU dibakar

ni lak BISKUT SEMPERIT KOKO
kena sorok biskut ni...danish suka sgt..ms buat ni pun x abis2 mtk..abislah sekut raya mamaaaaa....

rini lak ari isnin aku wat BISKUT KELAPA
yg ni pun danish suka..kena sorok gak..adoiii

ni lak menu berbuka ASAM PEDAS LIZA HANIM
resepi ni dpt dlm majalah..dan aku buat since aku stay ngan kengkawan pas abis belajar..so torai lah resepi ni..mmg best sedap...asam pedas ikan pari ni mmg pekat


nota bijik: pas ni nk wat cookies ranggup pulak..:)

Sabtu, 28 Ogos 2010

Roti Jala...Air Limau Asamboi..Biskut Conflakes dan Coney Dog..hehehe

adoiiii letihnyaaaaa...rsnye kali ni peknen di bln pose sgt2 letih...dah selesai keje terus terbungkang atas katil...sgt2 letih almaklum dulu ada mil bolehlah just tulun2 msk jek skrg ni balik keje kena masak...penat melampau sian betul heheheh assalamualaikom semua...hope cam biasa sihat2 ye...caner selera korg skrg..masih lg mengelupur hahahaha..aku ni makin lm makin malas nak masak...tp akhirnya masak gak..ekekekeke..tgklah 10 hari nk pose nak surrender..x larat woooo...:)kali ni betul2 surrender heheh..xmo dah nak rajin2..akhir merana diri...od pun kata ckp x larat tp buat gak..hohohoho

ni menu ari kamis lalu..buat roti jala n kari ayam..sng kari ayam tu leh mkn ngan nasi n tuk sahur sekali..x yah msk byk2..

tiba2 kami laki bini nak mnm air limo asamboi..mmg kesukaan od pung terus od petang tu cr limo n asam boi..perghhhh sedapppppp :)

pas istirehat dan selesai sgla keje..aku ngan od start wat biskut raya..kami buat biskut conflakes..sib bek la od membantu...kalo x aku mmg x buat...kol 12 aku dh msok tido..tggl od yg dok membaking sj...:)thx laling

arini jumaat..just wat coney dog je n nasi goreng kg...jdlah tuk kami laki bini
anak beranak yg 4 org ni..

nota bijik: igtkan nak wat sekut raya sekut semperit..tp diriku surrender x larat..postponed next day hehehehehe

Khamis, 26 Ogos 2010

Budak Kena Sembelih


ni pulak kes budak kena sembelih tu..inalilah...astagafirullah...ape lah salah budak ni kome nak sembelih..kot ye pun sembelih la lembu ke ayam ke..tak pun diri ko tu...bodoh tol lah..tergamak ko sembelih anak sendiri...eeeeeeeeeeeee geram betul aku isu2 cam ni
huwaaaaaaaaaaa sian betul budak tu...ngis2 aku dh taw

Daging Paprik..Mee Kuah..Roti John & Rendang Daging

assalamulaikom semua dan good day...hope semua sihat2 comey2 encem2 gebus2 cun2 di pagi khamis yg indah ini..hehehe diriku pulak cam biasa kdg2 ok kdg2 x...sbbnye skrg dah mula fenin2 ape xnye 2 3 hari ni asik mkn daging jek...huhuhu so sib bek bln depan check up..kalo ari ni sure kena tahan tekanan darah tinggi kahkahkahhh

dah 15 hari kita berpuasa..tggl 15 hari nak abis..sok lusa tulat tongeng dah raya...korg semua dah prepare persiapan raya...aku?last minit baru lah nak terhegeh2 buat tu semua..klah stop it bebel...

isnin lepas aku msk cam biasa simple dimple...paprik daging tp ada taruh ayam sikit dan wat mee kuah..kebetulan bil ada kt umah so boleh la meriah skit..alahhhhhh kami2 anak beranak laki bini pun dah meriah satu umah...bkn ari pose je ari2 kahkahkahhh

paprik ayam n daging

mee kuah...(sori pic x elok...sumetin rong wif the camera lor)

smlm pulok torai resepi roti john cikmin...hehehe

kalo dah wat sndiri surelah terHOVER semua kahhhhhhhh

then masak rendang daging...sms od balik keje suh belikan ketupat/lemang..alhamdulilah dpt gak rs..tp mahal siot ketupat rendang ni..lemang tu abis dulu..sedap...ketupat tu rs x sedap..pulut dia semua hancus cam mkn kanji lak..huhuhu tu la dia kalo beli kat param ni..semua x kena..mencikkk

nota bijik: bulan pose ni rmi yg pergi ke rahmatullah..pulok tu ada yg sembelih anak..dera anak buang anak...curah asid kat bini n anak2..anak mati akibat mercun adoiiii x tahan mendgr kes2 gini...semoga kita dilindungi olehNYA..amin

Rabu, 25 Ogos 2010

Kes Tipu Di Petrol Station



Laju jek org tu menipu..kalo kita pun x sedar
tp sib bek ada CCTV

Kt mn2 pun boleh terjadi
so hati2 lah


Klik sini

Isnin, 23 Ogos 2010

Ketayap..Spageti Meatball..Sardin Puff..Popia/Samosa dan Nasi Tamato

assalamualaikom semua..adoii dah 3 hari x berupdate blog..ade x org yg tgh tgu aku update ari2 ni...ada ke org yg ikut perkembangan aku ni..tp aku nk ucapkan berbyk2 terima kasih tidak terhingga pd korg yg sllu dtg blog yg ciput ni..x dpt aku nak balas jasa2 korg ni (huhuhu sedih sbb mmg kalo time mggu skrg ni bz sgt2..tmbh2 dah berbadan dua ni fenat tu mmg 200% lebih kdg2 tu rs xmo buat satu kerja tp apekan daya sape lg nak masak kemas sidai kain cuci kain lipat kain mcm2 lg...kalo suami keje mlm boleh la dia setelkan semua..kalo suami x cuti sm ngan aku jenuh gak aku..tp alhamdulilah sejak mengandung kali ke3 ni..aku lihat suami aku en. od kita lebih bertggjwb bkn selama ni x bertggjwb..bak kata la kan ringan tulang.. tak payah disuruh...bila kita suruh tu ni..dia buat tanpa byk soal...selama ni pun ok..tp kali ni lebih baik hahaha puji lebih skit..sayangg beliau hahahaha

ok xmo bebel2 meh tgh ape yg aku msk tuk 3 hari lepas ok..

sabtu lepas balik keje kul 530..bebal2 aku sbb kelas kt ofis tu x abis2 lg..sllu kalo ari biasa balik kul 430 tp kalo ari sabtu ada kelas sure balik lambat..so aku dah bebal2 kt ofis tu muka dah masam mencuka..tggl sorg je lg student dok discuss ngan lecturer..aku pun buat muka selamba halau derang...aku nak balik nk msk weiiii..tulunlah fahammmm akai ada ka..adoiii

balik umah terus tanpa salin baju terus gigih msk ok..jam dah kol 6 so aku msk yg cepat n ringkas jek...

ketayap.. en. od tulun gulung hahaha..ms ni dah nak kul 7..

sempat uli2 buat meatball..ish2

spageti meatball..menu cepat n simple

menu ahad..sardin puff..ya Allah sng nak mmpos buat ok..slma ni aku igtkan ssh..sllu tgk member2 buat...sng jek buat beli je pastry puff brand kawan tu..inti lak buat cam inti sardin karipap tu..bg ada berkuah skit..pas2 bakar...sng giler

menu ari isnin...x tau pulok nak msk ape..ada lebih inti puff smlm so buatkan samosa sardin..last wik ada balance sengkuang..ha buat pulak popia grg..sng x payah membazir..jimat...buat byk igtkan nk bg bbsitter..tp x sempat nak bg sbb dia g balik kpg awal...so kami yg balun smpi abis hahaha...

then masak nasi tamato...b4 tu od tepon tya msk ape..aku kata x larat lahhh bebudak tu asyik kaco jek arini..x sng duduk..tp gigih gak masak nasi tamato..od terkejut...sbb dia kata kalo x larat x yah msk..mkn kt luo jek..tp tgklah bini dia ni degil...xmo dgr kata..nak buat gak..pas2 bising x larat..x larat..ntah la beb..aku ni ckp je gitu tp hati aku ni nak gak masak...adoiii tulun la kdg2 tu rs xmo je buat keje..tp buat gak..caner tu..huhuhu


Jumaat, 20 Ogos 2010

Nasi Goreng Pataya & Cuq Keria

hai semur..assalamualaikom...rini berbuka ape pulok?surelah yg menyelerakan ye dak hahahaha...sabtu dah 11 hari kita berpose...cepat sggh kan..tup2 dah raya..semoga kita dpt sm2 merayakan hari raya ye ..amin

jom tgk ape yg aku hidangkan tuk berbuka tuk ari iniiiiiiiiiiiiiii..lalala sure korg jemu tgk makanan aku yg simple mimple..cam la korg x leh wat yek...

rini tuk lauk aku x msk ape pun cuma goreng nasi aje...od mtk mskan nasi grg biasa xyah susah2kan diri kalo x larat..tp bini dia ni ada jek yg dibuat kt dapur tu ntah hape2..hahahaha

1st time wat cuq keria..hahaha igtkan susah buatnya...sgtlah sng..hehehe

nasi goreng pataya..aku rajin lebih buatkan hahahaha

nota bijik: fenin2 sok lusa tulat tonggeng meniarap berenang ape lak nak msk..adoiii

Khamis, 19 Ogos 2010

Popia Goreng & Kueh Tiaw Kung Fu

assalamualaikom n good day smua...sihat?hopefully semua sihat no...hari jumaat ni 20hb dah msok 10 hari kita berpuasa..means tggl lg 20 hari..kejap je kan..hiksss...caner selera berbuka korg..masih lg gempak or dah mulai slow skit..hehehe xpe2..asalkan korg berbuka ngan ala kadar jgn membazir ok..hehehe

ari rabu lepas aku ngan gigih (larat lg tp kdg2 semput gak kahhhh) ada buat popia goreng..kulit popia ada lg balance buat murtabak ngan samosa ritu...so jgn membazir...1st time taw ni..hahahaha sgt2 senang ok..pejam mata pun leh wat (ye ke) hahaha..ni resepi aku dpt dr slh sorg blogger tie

mmg sedap popia goreng ni..ni pun rs menu kegemaran ramai...betul x..hehehe..inti tu just tumbuk hancur/separuh hancur pun boleh bwg merah, bwg putih n udang kering. Then tumis ngan myk sedikit bahan tumbuk tu smpi naik bau. Then masokan hirisan sengkuang, hirisan lobak dan taugeh dan garam. Masak agak2 separuh layu. Nak layu terus pun xpe..ikut selera masing. Pas2 letak dlm kulit popia. Siap tuk dgrg. Cabai tu lak blender/tumbuk cabai merah ngan bwg putih. Tumis tanpa air..agak naik bau terus campak air asam jawa n gula. Siap..sedapppppppp hehehe

ok ari ni lak Khamis benonye nak wat char ketiaw..then lepak kat blog cikmin npk pulak ketiaw bandung...last2 ape yg jd Kueh Tiaw Kung Fu kauuuu haaa amekkkkkkkk sedap nak mampos..DPT PUJIAN MELANGIT DR EN SUAMI KATA MENU TERBAIK DLM BLN POSE NI...OHHHH VANGGAAAAA GILERRR..alhamdulilah segala penat lelah berbaloi bila suami puji mengunung..hehehe

gigih cari pinggan yg besor spy dpt hasil cam ni..sllu kalo order cam gini la kan

resepi:
tumis bwg putih, cabai merah n hijau, cili padi (ikut pedas mn korg nk) ayam n udang. Gaul. Then masokan lobak, bunga kobis, bb jagung, btg sawi. Msk sehingga separuh msk. Then tuang stok ayam/air. Kacau gaul then letak sos tiram (taruh byk), sos cili sikit, sos tamato sikit dr sos cili. Kacau gaul. Sedikit garam. Masak jgn smpi layu. Agak2 sayur2 tu separuh layu terus tutup api.

Rendam ketiaw ngan air panas n toskan.

Panaskan kuali. Cendok kuah yg dimasak td makesure bahan2 semua ada..then letak tepung jagung yg dicampur ngan air sedikit ke dalam. Masak sehingga kuah menjadi agak pekat. Then pecahkan telur. Msk telur tu menjadi separuh msk n kuah jd pekat.

Letak ketiaw dlm pinggan yg besar. Tuang kuah td atas ketiaw tu. Kalo agak pekat boleh letak kuah yg mula2 tu td. Hias ngan cabai merah, sup bawang then bwg goreng.
Ikut masing2 la..kalo rmi letak telur 2 3 bijik. Yg ni aku wat tuk seorg. Tuk aku ngan bbsitter aku wat lain pulok. Asing2

Rabu, 18 Ogos 2010

Onde-Onde-Serabai-Nasi Briyani Kuah Dalca dan Karipap

assalamualaikom semua..haaaaaaa lm x update...harap semua sihat sejahtera..dah bape hari eh kita berpose..lupa sudahhhhhhhhh hahahaha..sori mori aku slow skit nak balas jejak korg semua almaklumlah skrg ni nk tgk computer pun x lalu...tp belah siang kt ofis insyallah kalo ada ms aku gigih jugak balas n bw..

ahad lepas kami g melawat mil aku yg skrg ni tgh belajar agama kt pondok di Jawi, Penang...beliau lm sudah plan nak g belajar pondok since fil meninggal...so aku bw bekal dr umah tuk dijamu kepada mil terchenta ewahhhh...aku buat serabai tuk dirasa 1stime oleh mil..hahaha dan onde-onde homemade taw...gigih uuuu...hehehe request dr suami terchenta...then beli sate tuk mkn berbuka nti tuk puasa ke-5..x mkn nasi pastu sbb dah kenyang beb...lepak2 ngan umah pondok mil smpi kol kol 11... otw balik terjah kfc..tu pun tuk bebudak tu mkn..menjerit2 mtk eci eci mama eci mama...

serabai expert sudah buatnye hahaha so buatkan tuk mil

Align Centerkuah gula melaka cicah ngan serabai..mil ngan od sgt suka mkn ni...

onde-onde melaka..

tuk puasa ke-6 aku torai msk nasi beriani ayam 1st time buat pung..boleh lah nak rs hehe..od suka sgt mkn nasi beriani ayam ni...

ha npk x ayam tu hiksss

mkn pulak ngan gulai dalca

smlm puasa ke-7..malas melanda jugak tp gigih nak wat karipap sardin..bhn2 semua dah ada.. karipap sedia tuk digoreng

yeahhh dpt lah dlm 13 ketul..besar2 pulok..tp mcm x cukup jek..lenkali nak wat lebih..kami anak beranak laki bini mmg antu karipap sardin hikssssssss

kuih cara balasan dr bbysitter

nota bijik: arini baru nak update pas g checkup perut..tahap gula naik huhuhu tekanan darah ok
hope pasni tahap gula turun..x penah2 terjadi tahap gula naik ni..ape aku mkn n minum daaaaaa

Ahad, 15 Ogos 2010

Samosa & Tomyam Udang

tgh dok update blog ari ni rs x larat jek..huhuhu rs perot kosong..pastu duk wek wek wekkk ajek..adohaiiii...

ape juadah berbuka korg smlm..tentu menarik..aku cm biasa buat ape yg simple2 je...apa yg larat aku buat..x larat kalo beli jek..so smlm igtkan nak wat tomyam sj..tgk2 dlm esbok adalah benda2 nak buat samosa..yeahhhhh samosa de salsa..hahaha..sng jek buat samosa ni...igt x resepi daging tuk murtabak tu..haa inti samosa ni x yah letak telor..yg lain sm jek ngan inti murtabak tu...

samosa siap tuk digrg

tadaaaaaaa dptlah dlm 12 ketul..hehe..x lupa bg kt bbsitter..yiharr

tomyam udang

x lupa smbl belacan timun n telur dadar...simple jek...

roti jala dr bbsitter

Sabtu, 14 Ogos 2010

Cucur Udang Kuah Kacang & Sup Ayam

assalamualaikom...pekabar semua..hope sihat2 di bulan yg mulia ni...dah 4 hari kita berpose alhamdulilah...smoga di bulan yg mulia ni dimurahkan rezeki dan bertambah2 amak ibadat kita ye..aminnnn..
ari ni kami sekeluarga nak makan cucur udang..baik anak2 n laki bini gemar mkn cucur udang nak pulok kalo dicicah ngan kuah kacang..maveles gitu hahahaha...malas pulok nak wat cucur yg elok2 mcm letak dlm senduk then alirkan dlm myk tu...pakai tangan jdlah kannn...

tuk lauk nasi pulok aku cuma buat sup ayam jek..asyik mkn pedas2 jek..perut n bb nak gak mkn benda yg lite2 kan hehehe

ari ni msk simple2 jek..kul 6 dah ready...bolehlah rehat2 kan badan yg asik letih je ni huhuhu

cucur udang n kuah kacang

sup ayam


Jumaat, 13 Ogos 2010

Nasi Lemak & Serabai

asalamualaikom semua...dah 3 hari kita berpuasa..alhamdulilah mak buyung ni larat lg nak wat keje di dapur n larat lg berpuasa..so far so good..hope dptlah puasa penuh...amin hehehehe..so rini smlm korg berbuka ape?sure best pya kan..yelah awal2 ramadan ni nafsu semua hebat2 belaka...ok tuk aku lak aku buat nasi lemak ngan serabai. Korg tau x serabai tu ape..dia semacam apom (org India) yg agak tawar..boleh di makan ngan kari/sambal tumis/kuah gula merah/kuah doyan n mcm2 lg..so ni adalah 1st time aku buat tawww...b4 ni mil aku yg buat aku x amek pot pun..so ritu ternampak kat blog CM n3 serabai..aku pun cubalah smlm...

ni lah acuan yg sllu mil aku buat serabai..so mil aku xde dia g belajar kt pondok dlm bulan pose ni..so ni lah ms aku nak coba sndiri..lg pun od pya feveret...

mmg mula2 tu rs keras jek serabai aku..so aku tmbah santan lg...serabai ke2 lak dah ok tp kena tambah santan lg..so kali ke3 dah ok pun serabai aku...sonok bkn kepalang hahahahaha

see...pyalah byk serabai aku ni..aku buat byk sbb anak penakan aku
(anak bbsitter) gemo mkn serabai so aku pas kat deme skit hehehe...

ni pulok kuah gula merah mkn ngan serabai..sbb serabai tu tawar
lawan ngan manis kuah ni..sempoiii hehehe..dlm resepi CM dia taruh pisang
aku x taruh pung..sbb sllu mil msk x taruh..tp mula2 msk kuah gula ni tertya2 lak awat x pekat2 pun kuah ni..sllu mil buat pekat...fikir pya fikir teringat mil ada kata...letak skit bahan serabai tu dlm kuah ni...aku pun taruh lah..barulah pekat..hehehehehehe

ni pulak nasi lemak...simple jek..sambal tumis ikan bilis goreng+kacang+telur
jdlah tuk kami 4 branak..x lupa bg kat bbsitter sepinggan hahaha

penat tu x terkata lah...dlm kol 7 tu dah ready semua siap..then aku lepak2 jap..od lak g keje shift malam..tp dia balik kejap berbuka ngan aku sekali...then smbil tgu time berbuka lipat kain yg 2 hari x lipat..sgt2 fenat...tp bila tgk budak2 (pic atas) rs fenat tu ilang..seronok tgk adik badik ni main...

abg: awennn mai maiii naik kuda2
awen: nak nak nakkk

nota bijik: sape2 nak resepi serabai tu sila klik link CM tu eh..hehehe thx CM

Rabu, 11 Ogos 2010

Serangan Pertama - Juadah Berbuka Ku

asalamualaikom semua...caner pose..harap semua baik aje..so caner lak juadah berbuka awal ramadan ni..sure semua kepingin pelbagai juadah baik yg rajin msk di dapur or rajin membeli di pasar2 ramadan..hahahaha...kalo g pasar ramadan tu sure rambang mata...psl tu la aku x rajin g...semua nak..itu ini..w/pun sekecil2 kuih tu pun mahal dah skrg kan...hahahaha...so jom ikuti juadah berbuka aku kali ni jeng jeng jeng...simple jek xdelah hebat mn cam korg2 tu sure penuh meja kan..aku ala kadar je sbb berdua laki bini..anak2 pun kecik lg..hahaha

2 3 hari b4 pose aku dah aim nak wat murtabak...x kisah lah mini ke besar ke bhn2 semua dh ada..cuma tambah beli daging cincang ngan kulit popia..ye kulit popia ni aku jdkan sebgi roti murtabak...SENANGGGGGGGGGGGG GILERRR beb..hakhakhakkk

inti kari daging cincang letak atas kulit popia

balut 4segi

tadaaaaaaaaa...siap...caner ok x?yahooo 1st cobaan berjayaaaaa
kalo kt pasar ramadan jual RM1-2 kan...jimat2

siapppppppp di hantar kepada bbsitter ku sebelah umah hehehe

see..tgk betapa byk yg aku dpt..kalo beli mau abis RM10-15..
aku dpt buat dlm 10-12 keping yiharrrrrrr

ni pulak kari daging aku buat sekali..buat skit jek 2 3 ketul ayam...jdlah kami berempat...sng boleh mkn ngan nasi panas n murtabak tu..
jimat lg hahahaha..simpan tuk sahur sm

aku kalo berbuka jarang mkn nasi..od jek mkn...so aku balun bubur lambuk ada surau kt kpg ni tiap kali bln pose sure ada..so suh od g amek td petang...sedappp abis aku sorg mkn..kenyannggg jimat lagiiiiiii hahahaha

ni wajib ada..berlambak2 org kt kpg ni bg..tp kurma ni td petang org surau antar....aku rs skit..amboiiii sedap giler la kurma ni...jimat lg...hehehe alhamdulilahhhhhh

resepi daging cincang
1) daging cincang ramli 1/2 bungkus 2) 2-3 bwg besar dipotong dadu 3) 2-3 biji bwg putih dipotong dadu 4) serbuk kari daging 5) 2-3 ubi kentang dipotong dadu 6) daun sup (jika ada)
7) garam 8) 3 biji telor 9) kulit popia size besar

cara:
goreng daging smpi empuk. Masokan bwg besar n bwg putih. Masak agak2 dah layu. Masukan ubi. Then ubi agak layu msokan serbuk kari. Kacau gaul. Agak kering masokan air sedikit. Then msokan garam dan daun sup.
Dalam satu mangkuk pecahkan telur n pukul. Masokan daging cincang td n gaul rata. Ok boleh letak atas kulit popia. Balut empat segi. Then msk atas api sederhana. Agak2 dah kekuningan angkat...SIAP. (jgn terlampau garing nti mkn keras pulak kulit popia tu)

nota bijik: kalo rajin korg leh buat sendiri roti murtabak tu..aku non ado maso daaa...lupa lak bg tau..buat air sarsi je td...:)