Sabtu, 6 November 2010

Nasi Lemuni

assalamualaikom n slm hari mggu...cuti2 ni korg plan g mn...aku?elok2 plan nak bw budak2 tu g jln2...en.somi lak sebuk ngan mak beliau..sebuk g ajok memanggil tuk kenduri adik en.somi pas raya haji nti..igtkan aku nk bw je budak2 tu jenjalan..tp en.somi x bg..dia kata..tgu dia pulang..ahaks...

so ari ni aku msk spesel..spesel ke?hehehe dh lm nak buat tp x kesempatan..korg penah dgr NASI LEMUNI x?aku pun 1st time dgr ms bulan pose ritu..tupun pengasuh aku bg ms nak berbuka..punyalah sedap...aku terus jatuh chenta..en.somi lak mmg suka nasi lemuni ni...dia pun lm x mkn...

nasi ni sesuai sgt tuk org berpantang...tp aku dgr x boleh mkn sgt tuk org2 peknen ni..nti kulit bb jd gelap..allahualam..tp aku teringin sgt nak buat n mkn..xpelah bkn selalu pun..so smlm aku dah tya pengasuh aku cara2 nak buat nasi lemuni ni..ghupenye nak masak nasi ni kena ada daun lemuni..warna dia seakan2 pepel kegelapan...masaknye simple je..macam kita masak nasi lemak..cuma kita kisar daun lemuni tu..then tapis..msok santan..air lemuni tu..bwg merah/putih/halia dihiris...bunga lawang, kulit kayu manis, bunga cengkih, lada hitam, garam dan daun pandan tuk naik bau..msk cam kita msk nasi lemak...

lauk dia sllu org mkn ngan ikan goreng..sambal tumis ikan bilis/telur...tp rini aku msk spt pengasuh aku bg ritu...sambal tumis ikan bilis ngan daging black pepper

nasi lemuni..tgk cam nasi daging...

daging black pepper

sambal ikan bilis

od punya!!!!2x tambah ahaks

licin!!!!bini hepi ahaks

nilah pokok daun lemuni

nota bijik: psl n3 psl dlm dilema tu..aku nekad aku tolak je tawaran tersebut..sbb atiku x tenang kalo aku accept tawaran tu..lg pun skrg pun x tenang..nikan keje yg baru...