Khamis, 19 Ogos 2010

Popia Goreng & Kueh Tiaw Kung Fu

assalamualaikom n good day smua...sihat?hopefully semua sihat no...hari jumaat ni 20hb dah msok 10 hari kita berpuasa..means tggl lg 20 hari..kejap je kan..hiksss...caner selera berbuka korg..masih lg gempak or dah mulai slow skit..hehehe xpe2..asalkan korg berbuka ngan ala kadar jgn membazir ok..hehehe

ari rabu lepas aku ngan gigih (larat lg tp kdg2 semput gak kahhhh) ada buat popia goreng..kulit popia ada lg balance buat murtabak ngan samosa ritu...so jgn membazir...1st time taw ni..hahahaha sgt2 senang ok..pejam mata pun leh wat (ye ke) hahaha..ni resepi aku dpt dr slh sorg blogger tie

mmg sedap popia goreng ni..ni pun rs menu kegemaran ramai...betul x..hehehe..inti tu just tumbuk hancur/separuh hancur pun boleh bwg merah, bwg putih n udang kering. Then tumis ngan myk sedikit bahan tumbuk tu smpi naik bau. Then masokan hirisan sengkuang, hirisan lobak dan taugeh dan garam. Masak agak2 separuh layu. Nak layu terus pun xpe..ikut selera masing. Pas2 letak dlm kulit popia. Siap tuk dgrg. Cabai tu lak blender/tumbuk cabai merah ngan bwg putih. Tumis tanpa air..agak naik bau terus campak air asam jawa n gula. Siap..sedapppppppp hehehe

ok ari ni lak Khamis benonye nak wat char ketiaw..then lepak kat blog cikmin npk pulak ketiaw bandung...last2 ape yg jd Kueh Tiaw Kung Fu kauuuu haaa amekkkkkkkk sedap nak mampos..DPT PUJIAN MELANGIT DR EN SUAMI KATA MENU TERBAIK DLM BLN POSE NI...OHHHH VANGGAAAAA GILERRR..alhamdulilah segala penat lelah berbaloi bila suami puji mengunung..hehehe

gigih cari pinggan yg besor spy dpt hasil cam ni..sllu kalo order cam gini la kan

resepi:
tumis bwg putih, cabai merah n hijau, cili padi (ikut pedas mn korg nk) ayam n udang. Gaul. Then masokan lobak, bunga kobis, bb jagung, btg sawi. Msk sehingga separuh msk. Then tuang stok ayam/air. Kacau gaul then letak sos tiram (taruh byk), sos cili sikit, sos tamato sikit dr sos cili. Kacau gaul. Sedikit garam. Masak jgn smpi layu. Agak2 sayur2 tu separuh layu terus tutup api.

Rendam ketiaw ngan air panas n toskan.

Panaskan kuali. Cendok kuah yg dimasak td makesure bahan2 semua ada..then letak tepung jagung yg dicampur ngan air sedikit ke dalam. Masak sehingga kuah menjadi agak pekat. Then pecahkan telur. Msk telur tu menjadi separuh msk n kuah jd pekat.

Letak ketiaw dlm pinggan yg besar. Tuang kuah td atas ketiaw tu. Kalo agak pekat boleh letak kuah yg mula2 tu td. Hias ngan cabai merah, sup bawang then bwg goreng.
Ikut masing2 la..kalo rmi letak telur 2 3 bijik. Yg ni aku wat tuk seorg. Tuk aku ngan bbsitter aku wat lain pulok. Asing2