Isnin, 1 Februari 2010

RESEPI TAT TELUR...hoyeahhh

rmi yg mtk resepi tat telur aku...yg x tgk lg tat telur aku..ada kat n3 kat bwh ni...sbelum n3 ketam..kahhh pojek sabtu mlm..berbaloi..sape2 yg mmg suka tat telur harus cuba..sgt2 sng n cepat je masak..terus msok molot panas...ranggup..hikss..aku ni pun 1st time torai..tu pun cari kat myresepi....ok rmi yg nak resepi tu kan..so ni dia...

Bahan2:-

pastry
200g butter
80g gula icing
360g superfine flour
1biji telur
1/2 sudu kecil esen vanila

filing
1cwn susu cair
4biji telur
1cwn gula
1cwn air
1sudu besar tepung kastad
1/2 sudu kecil esen vanila
pewarna kuning sedikit

cara

1. pukul butter dan gula smpi kmbang
2. masukan telur sedikit demi sedikit
3. masukan tepung smpi jd doh
4. ratakan setebal 1/2 cm dan terap dlm acuan
5. cucuk dgn garfu spya tidak kembung dan bakar selama 10min pd suhu 180
6. keluarkan dan masukan filing. Bakar lagi 10min
7. Untuk filing, campurkan semua bahan dan gaul hgga sebati

nota biji: haaa dah dah gi buat..nti tempek kalo jd taw..hikssss

17 ulasan:

  1. ada sorang amoi ofis gua dulu cukup gila sama egg tart ni, dia paksa gua mkn, tapi gua tak reti...

    hehehe... tekak gua cuma accept tat nenas je.

    BalasPadam
  2. wahh sgt2 menjadiii yerk...aku nak try tapi tak laratlah nak buat... kau tlg buat..then hantar ke umah leh?

    BalasPadam
  3. mestiiiii


    daku akan tepek tau kak el
    tapi kena cari sarang dia dulu...siap haribulan menjadi leh buat bisness ni..hehehe...

    BalasPadam
  4. maaf kalau tersalah topik tapi nak minta tolong vote entry saya bernombor 19 di blog www.denaihati.com

    senang2 leh tgok dkt entry nih

    thanks dan suruh lah member2 kamu vote juga entry no 19 tau...hehehe

    BalasPadam
  5. rajinnye ko ell..tart telo la ketam bercili la..tp buat mase skrg aku terlior dgn tat telor tu sbb skrg aku x leh nampak desert2 camtu..sure terlior..ngee..teringin nak cube jgk tapi apekandaye aku sgt lemau ketike ini..uhukkkk

    BalasPadam
  6. beb , tepek le gambo sekali .. hehehe

    BalasPadam
  7. EL

    Ishhh mcm susah jer nak buat... nak makan senanglah.. :D

    BalasPadam
  8. wahhhh mcm bestt jerr weihhh memang mudah gak tuhh...nnt aku copy errkkk ko punyerr resepi...yeeehaaaaa...thanks..

    BalasPadam
  9. waaa..kemain skang..
    rajin btul masak memasak yer..
    pas nih leh lar bukak restoran plak
    hehehehe

    BalasPadam
  10. tochey..tochey...
    nanti akak nak wat gak ler..
    kalo beli kat bakery ni..rm1.80 sebijik!!!

    Acuan akak dh ada dh..pasal penah torai buat tart blueberry raya ri tu, hahaha..

    BalasPadam
  11. macam sedap tat ni...hehe..


    klik iklan nippon :)

    p/s: eh! nape link saya tiada di sini??? :D

    BalasPadam
  12. damn..
    my feberet.
    lapar doee nak jilat yg tang telur kuning tuh.
    sedapnya.
    CC suka yg sejuk masuk peti ice.
    gila kentang kan?

    BalasPadam
  13. aku tingin sbeno nye nak wat tat nih,,,slalu beli je kar bakery,, tp, mslh aku adalah, aku MALAS...hahahah...camno nak wat tuh???

    BalasPadam
  14. nnti tempah kt mak haku la..kekeke...haku nk buat oven x dk lg..alasan mls ...kekkee

    BalasPadam
  15. el-tima kasih ilmu yang hang bagi ni.. aku doakan setiap doh yg akan aku buat nanti ko dapat pahalanya...
    amin... nak torai bila cuti rayo cina nanti.. ngeh ngeh..

    BalasPadam